Friday, April 11, 2008

Ιδιώτες «υιοθετούν» τα αρχαία θέατρα

Το σωματείο «Διάζωμα» στηρίζεται στην εθελοντική εργασία, με σκοπό την προστασία μνημείων

Αυτό που δεν μπορεί να αναλάβει το κράτος το αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προσπαθούν να βρουν μια λύση με τα αρχαία θέατρα -τα περισσότερα είναι παρατημένα στην τύχη τους- που έχουμε σε όλη τη χώρα. Συνολικά 134 (όπως έχουν καταγράψει οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνος Μπολέτης και Μιχάλης Πιτένης) από τα οποία 30 χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, 76 είναι αρχαιολογικοί χώροι και 28 γνωρίζουμε την ύπαρξή τους από πηγές ή δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.

Η ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία «Διάζωμα», που στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών του, έχει σκοπό την ανάδειξη και την προστασία αυτών των μνημείων και όπου επιτρέπεται τη χρήση τους. Μια πρωτοβουλία του Σταύρου Μπένου στην οποία ανταποκρίθηκαν 275 μέλη, ανάμεσά τους εκπρόσωποι της επιστήμης, της τέχνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επικαλούμενος σε χθεσινή συνέντευξη τα λόγια του Κένεντι «μην κοιτάς τι μπορεί να κάνει το κράτος για σένα αλλά κοίταξε και συ τι μπορείς να κάνεις για το κράτος», παρουσίασε τους σκοπούς και τους στόχους του σωματείου. Φιλοδοξία να κάνουν ένα ρωμαλέο κίνημα πολιτών που να αναδεικνύει το θεσμικό ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος των μελών δεν είναι μόνο η διαχείριση της πληροφορίας για τη συγκέντρωση μιας βάσης δεδομένων, μια ηλεκτρονική δηλαδή ταυτότητα των θεάτρων με πρώτη εφαρμογή τα θεάτρα Επιδαύρου, του Διονύσου και της Μεσσήνης, αλλά και η συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία δικτύου πόλεων, ένας διαγωνισμός για το λογότυπο του «Διαζώματος» αλλά και η συγκέντρωση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Η υιοθέτηση μνημείων από επιχειρηματίες, τράπεζες, ιδιώτες και ΔΕΚΟ αλλά και η ενθάρρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υιοθέτηση του θεσμού του «πολιτιστικού τέλους» και την ανάληψη δράσεων που συγκλίνουν προς αυτές του «Δικτύου πόλεων αρχαίων θεάτρων» είναι ακόμη ένας στόχος. Οπως η ιδέα ενός παρατηρητηρίου για την εξέλιξη όλων αυτών των προγραμμάτων.

Mεταξύ των μελών είναι οι: Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Β. Λαμπρινουδάκης (που αποτελουν οι τρεις τους μέλη του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου) και οι: Χ. Μπούρας, Κ. Γεωργουσόπουλος, Κ. Ζάμπας, Σπ. Ευαγγελάτος, Ν. Καλτσάς, Εμμ. Κορρές, Γ. Μιχαλακόπουλος, Γ. Χουβαρδάς, Φ. Σοφιανός, Αιμ. Χειλάκης, Αννα Βαγενά, Σ. Χατζάκης, Δ. Φωτόπουλος, κ. ά.

Τέλος, για τη δημιουργία του εμβλήματος, λογότυπου του σωματείου προκηρύσσεται διαγωνισμός με τρία έπαθλα και τέσσερις επαίνους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 210-82.54.256, 210-82.54.257 και στο e-mail: benos@otenet. gr

No comments: