Friday, April 11, 2008

Επιχειρηματική «υιοθεσία»... αρχαίων θεάτρων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη ήταν το φωτογραφικό φόντο της παρουσίασης
Στον αντιδραστικό στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, «βαδίζει» η πρωτοεμφανιζόμενη «κίνηση πολιτών», με την επωνυμία «Διάζωμα», που παρουσιάστηκε επισήμως και «πανηγυρικά», χτες, στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόεδρος του σωματείου είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένος. Συμμετέχουν 275 ιδρυτικά μέλη από το χώρο της επιστήμης (με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά), της Τέχνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στο ΔΣ συμμετέχουν ο συνθέτης Γ. Κουρουπός και οι καθηγητές αρχαιολογίας Β. Λαμπρινουδάκης και Π. Θέμελης, πρώην και νυν μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αντίστοιχα. Συμμετέχουν επίσης πολλά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Φυσικά, ο Στ. Μπένος δεν έθεσε ανοιχτά το ζήτημα, όπως στην παραπάνω εισαγωγή, αλλά όπως προκύπτει από τις ομιλίες και από το καταστατικό του φορέα, υιοθετούνται η πολιτική και η πρακτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την παρέμβαση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στον «πυρήνα» της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιχμή του φορέα είναι τα αρχαία θέατρα, που εκλαμβάνονται ως «δίκτυο», η εικόνα του οποίου «δεν είναι ενθαρρυντική», κάτι για το οποίο δε φταίει μόνο το κράτος... αλλά «όλοι μας»!!! Ετσι «χρειάζεται» ένα «ρωμαλέο κίνημα πολιτών για να βοηθήσει και να αναδείξει το θεσμικό ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού»!

Ουσιαστικά, πρόκειται για «αντικατάσταση» αυτού του ρόλου, αφού ο φορέας ετοιμάζει, ήδη, ηλεκτρονικό κόμβο, με αναλυτική καταγραφή όλων των αρχαίων θεάτρων, ενώ θα «στήσει» δίκτυο πόλεων που έχουν αρχαία θέατρα, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι (ουσιαστικά παρακυβερνητικές... και επιχορηγούμενες) «μη κυβερνητικές οργανώσεις», επιχειρήσεις κ.ά. να «συνεργαστούν» για την «αρχαιολογική, αρχιτεκτονική, φιλολογική, ιστορική, γεωγραφική, τεχνολογική και καλλιτεχνική έρευνα και διαχείριση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης», όπως αναφέρεται στο καταστατικό. Δηλαδή, σε τομείς άμεσης αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (για προστασία, αναστήλωση, φύλαξη, χρήση κλπ όλων των αρχαίων μνημείων), στην απαξίωση της οποίας, από το κράτος, «πατούν» τέτοιες πρωτοβουλίες.

Προχωρούν, όμως, ακόμη παραπέρα: Στοχεύουν στη δημιουργία «συμπράξεων, κοινοπραξιών» που «αναλαμβάνουν τη μελέτη, την εκτέλεση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έργων», που άπτονται των παραπάνω σκοπών. Ουσιαστικά, δηλαδή, στη δημιουργία μιας ιδιωτικής «αρχαιολογικής υπηρεσίας». Φυσικά, γίνεται λόγος για «χορηγίες», αλλά και για νέο χαράτσι των δήμων σε βάρος των εργαζομένων, μέσω της «υιοθέτησης» του δημοτικού... «πολιτιστικού τέλους». Εξάλλου, ο Στ. Μπένος ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός για το τι επιχειρείται: «Γιατί οι τράπεζες να μην αναλάβουν ένα θέατρο;», αναρωτήθηκε. Φέρνοντας σίγουρα στη μνήμη πολλών αρχαιολόγων τις «υιοθεσίες» μνημείων από επιχειρήσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στις αρχές του 2000, ξεσηκώνοντας ακόμη και τους διεθνείς οργανισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αλλωστε, ο επίσης πρώην υπουργός Πολιτισμού, Β. Βενιζέλος, από τη Θεσσαλονίκη το 2003 είχε προτείνει για τα οπτικοακουστικά: κάθε εθνικό κέντρο κινηματογράφου να «φέρει» μαζί του και μια τράπεζα. Οι... «μεγάλες ιδέες» ποτέ δε χάνονται...

No comments: