Friday, April 11, 2008

Το «Διάζωμα»... υιοθετεί τα 134 αρχαία θέατρα της χώρας

Παρουσιάστηκε χθες η κίνηση πολιτών και επιστημόνων για τη διάσωση και ανάδειξη αυτών των μνημείων

Φωτογραφία
Αποψη του Θεάτρου και του Ιερού του Διονύσου το 1897 (αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου)
Στον αριθμό των 134 ανέρχονται τα αρχαία θέατρα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Από αυτά στα 30 γίνεται συστηματική ή και ευκαιριακή χρήση για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα 76 επιτρέπεται μόνον η επίσκεψη, ενώ υπάρχουν και 28 τα οποία είναι γνωστά μόνον από τις πηγές και δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη! Πρόκειται για τεράστια αρχιτεκτονική κληρονομιά από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στον νέο, σε απόλυτη συνάρτηση φυσικά με την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος και την κληροδότησή του στον κόσμο. Ιδού λοιπόν τώρα που μια κίνηση πολιτών απ΄ όλη την Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνονται αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, εκδότες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, εικαστικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλοί ακόμη άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων ενώνουν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση και ανάδειξη αυτών των μνημείων. Το «Διάζωμα», όπως είναι η ονομασία του σωματείου, που ήταν μια ιδέα του κ. Σταύρου Μπένου, περιλαμβάνει 275 μέλη, ενώ στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο πρόεδρος είναι ο ίδιος και μετέχουν οι καθηγητές κκ. Πέτρος Θέμελης και Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός .

Αρωγοί των αρμόδιων φορέων στην έρευνα, στη μελέτη, στην προστασία, στην ανάδειξη και αν είναι εφικτό και επιτρεπτό στη χρήση αυτών των μνημείων φιλοδοξεί να έρθει αυτό το σωματείο, όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Στόχος μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπένος, είναι η πίεση προς την πλευρά της πολιτείας αλλά και προς οικονομικούς παράγοντες ώστε να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν με κάθε τρόπο για την προστασία και την ανάδειξη των θεάτρων ακόμη και «υιοθετώντας» τα.

Πρόκειται ασφαλώς για ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, αν και, όπως είναι φυσικό, εκ του αποτελέσματος θα κριθεί. Και όχι για τους στόχους της, αλλά για τη δυνατότητα της εκπλήρωσής τους. Το «Διάζωμα» πάντως έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία της ίδρυσης δικτύου αρχαίων θεάτρων και επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη δημιουργία δικτυακού τόπου ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα αρχαία θέατρα, αμφιθέατρα, στάδια και ωδεία της χώρας. Επιπλέον για τη δημιουργία εμβλήματος-λογοτύπου του σωματείου προκηρύσσει διαγωνισμό με τρία βραβεία και τρεις επαίνους που θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. Την κριτική επιτροπή θα αποτελέσουν οι Πέτρος Θέμελης, Μανώλης Κορρές, Χρήστος Λάζος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Κωνσταντίνος Μπολέτης, Ζάφος Ξαγοράρης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Λίλυ Πεζανού και Παύλος Τσίμας.

No comments: