Monday, May 16, 2011

H «Δεσποινίς Τζούλι», στον καιρό των σοσιαλιστών

Η Μίνα Αδαμάκη ανεβάζει μια διασκευή του κλασικού έργου του Στρίντμπεργκ που «έσπασε τα ταμεία» το 2003 στο Λονδίνο

H «Δεσποινίς Τζούλι», στον καιρό των σοσιαλιστών

Μια σύγχρονη διασκευή της Δεσποινίδας Τζούλια ανεβάζει η Μίνα Αδαμάκη
Με μια μετάθεση τόπου και χρόνου, ο βρετανός συγγραφέας Πάτρικ Μάρμπερ καταπιάστηκε με τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ σε μια σύγχρονη εκδοχή - παραγγελία για την τηλεόραση του BBC, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 1995. Αργότερα ξαναγράφτηκε για το θέατρο κι έκανε πρεμιέρα στο «Ντόνμαρ Γουέρχαουζ» του Λονδίνου, με μεγάλη επιτυχία το 2003.

Αυτήν την εκδοχή επέλεξε η Μίνα Αδαμάκη για το ανέβασμα του έργου, σε δική της μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και μουσική επιμέλεια γιατί όπως επισημαίνει, «η γλώσσα του είναι πιο σύγχρονη, πιο άμεση και πιο σκληρή».


Από τη Σουηδία του 1888 στην Αγγλία του 1945, στο κλίμα των πρώτων εκλογών που κέρδισε το εργατικό κόμμα, το έργο μας μεταφέρει σε ένα αρχοντικό έξω από το Λονδίνου, όπου γιορτάζεται η νίκη της λαϊκής τάξης, με την κουζίνα να δεσπόζει.... Κι αν ο Στρίντμπεργκ έβλεπε την άρχουσα τάξη να πέφτει, τώρα ο Μάρμπερ, τους βλέπει τη στιγμή που ανέρχονται. «Κι έχουμε την έλξη των δύο τάξεων που μοιράζονται την άπωση, τη ζήλεια, τον φθόνο, την απαξίωση», επισημαίνει η σκηνοθέτις, ανάλογα με τη γωνία από την οποία βλέπουν τα πράγματα.

«Ο Ζαν λέει κάποια στιγμή στη Τζούλι ότι σε θυμάμαι από μικρή κι ότι το συναίσθημά μου είναι έρωτας ή φθόνος.... Κι αυτό είναι το μοτίβο του έργου», τονίζει, καθώς αναφέρεται στη συνολική ματιά με την οποία αντιμετωπίζει το έργο, τη χρήση συμβόλων και συμβολισμών. Οπως το μεγάλο τραπέζι που συμβολίζει την εξουσία, την τζαμαρία όπου οι ηθοποιοί αντανακλώνται και μαζί τους ο διαστρεβλώνεται ο ψυχισμός τους, τα αντικείμενα της παράστασης. Ο πόλεμος ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, οι συγκρούσεις και οι αντιπαλότητες, η πάλη των δύο φύλων. Κρατώντας την πλοκή των πρωτότυπου ο βρετανός συγγραφέας του «Closer» και του «Δον Ζουάν στο Σόχο», επαναφέρει το θέμα του σουηδού δραματουργού σε μια εκρηκτική εποχή.

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC στις 4 Νοεμβρίου του 1995 και ξαναγράφτηκε για το θέατρο, όπου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο "Ντόνμαρ Γουέρχαουζ" στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου του 2003 με μεγάλη επιτυχία.

Με τους Μαρία Σολωμού, Μάξιμο Μουμούρη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου. Σκηνικά και κοστούμια Μίκα Πανάγου, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, τηλ. 210-8656004 και 210-8624392). Κάθε Τετάρτη και Κυριακή, στις 20.00 και κάθε Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21.30. Τιμές: 20 & 15 ευρώ. Ως τις 5 Ιουνίου 2011.
Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/05/2011

No comments: