Tuesday, May 17, 2011

Συγχωνεύεται το Θεατρικό Μουσείο

  • Οι συζητήσεις με το Υπ. Πολιτισμού έδωσαν λύση και όχι λουκέτο
Συγχωνεύεται το Θεατρικό Μουσείο
Τα «καμαρίνια» της Α. Βουγιουκλάκη και Τζ. Καρέζη στο Θεατρικό Μουσείο



Προς οριστική λύση φαίνεται να οδηγείται η περιπέτεια του Θεατρικού Μουσείου, έστω την ύστατη ώρα πριν από το λουκέτο: Στη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος συζήτησαν εκτενώς το θέμα καταλήγοντας σε μια αρχική συμφωνία, η οποία θα πάρει σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με αυτή, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, θα ενταχθεί σε εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού φορέα - ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή ή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνων που, όλα δείχνουν, ότι θα ικανοποιηθεί.


Η Γενική Συνέλευση του Μουσείου, που θα συγκληθεί άμεσα, θα επιβεβαιώσει την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Στη συνέχεια, με νέα συνάντηση στο ΥΠΠΟ, θα τεθεί και το νομικό πλαίσιο της «συγχώνευσης». Οσο για το κτίριο, που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και ο τότε δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, επί της οδού Μητροπόλεως, θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει τμήμα του Θεατρικού.

Επίσης το ΥΠΠΟ θα δώσει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση, της τάξεως των 200.000-250.00 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος από τα χρέη που φθάνει τις 380.000 ως τα τέλη Μαΐου. Από το Μουσείο επισημαίνεται η ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των χρεών του ΙΚΑ, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού. Γι΄αυτό και έχει ορισθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνάντηση του Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Σε ό,τι αφορά στην εκδήλωση-διαμαρτυρία που είχε ορισθεί για την Τετάρτη, 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, στον χώρο έξω από το Θεατρικό, δεν ακυρώνεται λόγω των θετικών εξελίξεων: Θα πραγματοποιηθεί, κυρίως όμως σαν γιορτή, παρά σαν διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή του Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρα- Σπείρα, καθώς και άλλων καλλιτεχνών.

Tην τελευταία πενταετία το Θεατρικό Μουσείο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΠΟ έχει επιχορηγηθεί με 1,335 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό (480.000 το 2010, 450.000 το 2008, 300.000 το 2007 και 105.000 το 2006) ενώ έχει λάθει και 250.000 από ειδικό λογοριασμό, το 2007.

Με την οριστική λύση που διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, πλέον, οι θησαυροί του ελληνικού θεάτρου δεν θα βρεθούν στον δρόμο, ενώ τόσο τα «καμαρίνια των ηθοποιών» όσο και η θεατρική βιβλιοθήκη θα στεγασθούν για να μπορούν να είναι προσβάσιμοι και χρήσιμοι στους ενδιαφερόμενους και στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


No comments: