Monday, May 16, 2011

Ερχεται ο Ελληνας Σαρκοζί

  • Ντενί Πονταλιντές
Ενας από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της Γαλλίας, ο Ντενί Πονταλιντές, που έχει μάλιστα μακρινές ελληνικές ρίζες, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μπροστά σε ελληνικό κοινό. Ερχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (24, 25 και 26 Μαΐου) για να ερμηνεύσει, σε δική του σκηνοθεσία, τον γραμμένο ειδικά γι' αυτόν μονόλογο της Κριστίν Μονταλμπετί «Η υπόθεση Τζέκιλ», βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.
Ο Πονταλιντές, που αυτή την εποχή βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας ερμηνεύοντας τον Νικολά Σαρκοζί στην ταινία του Ξαβιέ Ντιρινζέ «La conquete» (εκτός συναγωνισμού στις Κάνες), μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε την κινηματογραγική του καριέρα το 1989 πρωταγωνιστώντας σε μια ελληνική ταινία: την «Ξένια» του Πατρίς Βιβάνκος στο πλευρό της Θέμιδας Μπαζάκα. Εδώ και μερικά χρόνια είναι από τα αστέρια του γαλλικού θεάτρου (ενταγμένος στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσέζ από το 1997, βραβείο «Μολιέρ» το 1999 για την ερμηνεία του στον «Επιθεωρητή») και σινεμά, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι έκλεψε την παράσταση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν ερμηνεύοντας συγκλονιστικά τον Ριχάρδο ΙΙ του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Ζαν Μπατίστ Σαστρ. Πολυσχιδής καλλιτέχνης, ο Πονταλιντές κέρδισε το 2008 κι ένα λογοτεχνικό βραβείο, το «Femina», για το δοκίμιό του «Voix off», μια πολύ ιδιαίτερη αυτοπροσωπογραφία του, στην οποία ανακαλούσε όλες τις φωνές που τον έχουν συντροφέψει: οικείων του, αλλά και μεγάλων ηθοποιών.

Το δραματικό μονόλογο «Η υπόθεση Τζέκιλ» τον παρουσίασε πρώτη φορά στις αρχές του 2010 στο «Τεάτρ ντε Σαγιό», κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Αυτές τις μέρες (10-21 Μαΐου) η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Παρίσι, λόγω μεγάλης ζήτησης. «Ο Ντενί Πονταλιντές είναι περισσότερο από ποτέ εκπληκτικός, σε ένα έργο γραμμένο στα μέτρα του», έγραψε η «Μοντ».
Εδώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης εκτίθεται σ' όλη της τη διαφάνεια. Στη σκηνή παρακολουθούμε την εξομολόγηση του Δόκτορος Τζέκιλ λίγο πριν από το θάνατό του -το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο: το τερατώδες δημιούργημα κατατρώει το δημιουργό, καθώς όσο προχωράει η αφήγηση ο αφιερωμένος στην έρευνα της δυαδικότητας της ψυχής Δρ Τζέκιλ καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του.
Η παράσταση, με το σκηνικό του Ερίκ Ριφ, παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του ευυπόληπτου Δόκτορος Τζέκιλ, ραμμένο από τον Κριστιάν Λακρουά, μεταδίδει την ίδια σκοτεινή, ιδιαίτερα λεπταίσθητη ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού. Από ψυχαναλυτική άποψη, ο Χάιντ έχει θεωρηθεί ενσάρκωση του ασυνείδητου.
Η ιστορία των Τζέκιλ και Χάιντ βρίσκεται όμως αναμφισβήτητα και στην καρδιά του θεάτρου, που εξερευνά τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τους αρχαίους, τον Σέξπιρ και τον Μολιέρο ώς το μοντέρνο θέατρο, ο ηθοποιός προσφέρει σε κοινή θέα την απαγορευμένη όψη του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της «παντοδυναμίας του καλού». Με αυτήν τη μοναδική ικανότητα συνδέεται η αναγκαιότητα του θεάτρου ως τέχνης -και ο Ντενί Πονταλιντές, εκπληκτικός στο ρόλο του μυστηριώδους Δόκτορος Τζέκιλ, μας επαναφέρει σ' ένα θέατρο αναγκαίο.
info: Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Τηλ.: 210-9005800. Κεντρική Σκηνή, 8.30 μ.μ. Εισιτήρια: 15, 25, 35 ευρώ. Φοιτ.: 10. Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. *
Συναντήσεις
**23 Μαΐου, 7.30 μ.μ.: Παρέα με τη Θέμιδα Μπαζάκα και την Κάτια Αρφαρά, υπεύθυνη του τμήματος Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ο Ντενί Πονταλιντές θα μιλήσει με το κοινό στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Θα προβληθεί και η ταινία του αδελφού του, Μπρούνο Πονταλιντές, «Liberte-Oleron». Είσοδος ελεύθερη.
* 24 Μαΐου: Μετά την παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα συζητήσει με το κοινό, με συντονίστρια τη δραματολόγο-μεταφράστρια Δήμητρα Κονδυλάκη.

No comments: