Sunday, May 15, 2011

Σε πλοία και αεροδρόμια

  • Επτά, Κυριακή 15 Μαΐου 2011 ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Τεχνόπολις είναι οι συνήθεις χώροι όπου πραγματοποιείται το Ελληνικό Φεστιβάλ.
ΝΤΑΓΚ ΑΪΤΚΕΝ-«BLACK MIRROR»  

Φέτος προστέθηκαν μερικοί ακόμη, απροσδόκητοι. Ετοιμαστείτε για εκδηλώσεις στο ανατολικό αεροδρόμιο, σε πλοία, σε αυλές και μπαλκόνια...

* Το Τροχόσπιτο, θεσμός πια για το Φεστιβάλ, ταξιδεύει και πάλι στην πόλη. Πέρσι ήταν στημένο στον πεζόδρομο του Θησείου συγκεντρώνοντας πάνω από δύο χιλιάδες θεατές στη μουσική παράσταση «Μια νύχτα χάρισμά σου». Γι' αυτό και το «χάρισμα» προσφέρεται ξανά (1-2 Ιουνίου) με το Τροχόσπιτο παρκαρισμένο τώρα στην Πρώην Κορεάτικη Αγορά. Ηθοποιοί τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν... ό,τι θέλουν, ενώ ο Γιώργος Νανούρης, ξανά, παρουσιάζει και επιμελείται το πρόγραμμα.


* Ταράτσες, αυλές και μπαλκόνια της Αθήνας (Σχολή Καλών Τεχνών, ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενός σχολείου, ΟΣΕ) φιλοξενούν διαφορετικές αλλά αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις πέντε νεανικών πειραματικών θιάσων (3 μέχρι και 20 Ιουλίου). Ετσι αναδύονται χώροι ξεχασμένοι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, μέσα και έξω από την πόλη σ' ένα εναλλακτικό ντοκιμαντέρ της πόλης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πολεοδομές».

* Απ' ό,τι ακούγεται η παράσταση της Αριάν Μνουσκίν «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας», με τα πλούσια σκηνικά με τον πολυάριθμο θίασο, θα παιχτεί στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο, αφού κανένας άλλος χώρος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής με τις τεράστιες κατασκευές και τα άπειρα υλικά.

* Στους απροσδόκητους χώρους εκδηλώσεων συγκαταλέγεται κι ένα πλοίο. Σε «παντόφλα» στο λιμάνι του Πειραιά, θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Black mirror» («Μαύρος καθρέφτης»), η νέα βίντεο-περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Νταγκ Αϊτκεν, μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Το «Black Mirror», με τη μορφή βιντεοπροβολής και παράστασης που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, αποτελεί μια αλληγορία πάνω στις ζοφερές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Η παρουσίαση του έργου του Αϊτκεν περιλαμβάνει δύο μέρη: Την έκθεση στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Υδρας (20 Ιουνίου-25 Σεπτεμβρίου). Τις περφόρμανς στο λιμάνι του Πειραιά (16-17 Ιουνίου) και της Υδρας (19-20 Ιουνίου).

* Στην κλειστή ατμοσφαιρική αίθουσα του «Από Μηχανής Θεάτρου» στο Μεταξουργείο ταιριάζει ο μονόλογος της Μαρίας Ευσταθιάδου «Δαίμονας Sostenuto assai cantabile», που σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη.

* Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η θεατρική ομάδα Vasistas (αποτελείται από δημιουργούς που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Μεξικό) παρουσιάζει το «Spectacle», σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη.

* Η ολοκαίνουρια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 28 Ιουνίου φιλοξενεί την παράσταση του πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι «(Α)pollonia», βασισμένη στην έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Αλκηστης και της Απολόνια Μαχζίνσκα, μιας Πολωνής που πέθανε προσπαθώντας να σώσει 25 Πολωνοεβραίους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

No comments: