Sunday, May 15, 2011

Τόπος στα νιάτα

 Η ΦΤΩΧΕΙΑ θέλει... νέους. Με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και την πληθωρική πάντοτε παρουσία των νέων σε όλες τις μορφές της τέχνης, το Φεστιβάλ έδωσε φέτος ένα γενναιόδωρο βήμα σε σύγχρονες ομάδες που πειραματίζονται στο θέατρο και στον χορό.
Θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει η ενότητα «Πολεοδομές», σε διάφορους χώρους της πόλης με τις νεανικές ομάδες Mag, Mkultra, Nova Melancholia, Projector καθώς και τη Χάπι Εντ που παρουσιάζει την «Ταράτσα του Αυτόχειρα», παράσταση με θέμα την αυτοκτονία της Κοραλίας Θεοτοκά όταν έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού της στη Β. Σοφίας.

Κι αν στη μουσική το τοπίο είναι εντυπωσιακά φτωχό σε νιάτα, στον χορό νέοι χορευτές και χορογράφοι έχουν δυναμικό παρών. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών δουλεύουν και διακρίνονται στο εξωτερικό. Πέντε σχήματα, τα περισσότερα πρωτοεμφανιζόμενα στη διοργάνωση, επιλέχτηκαν με βασικό κριτήριο την ηλικία και την πρωτοτυπία της πρότασής τους.
Ξεχωρίζουν η περφόρμανς με τον υπερρεαλιστικό τίτλο «Παπαγάλοι στο βυθό» της Ελπίδας Ορφανίδου, το «Rush» της χορευτικής κολεκτίβας που δημιούργησαν στη Βέρνη οι Ξένια Θεμελή, Χρήστος Στρινόπουλος, Μάριον Ρούχτι. Ακόμα, το «Double Take» της πολυεθνικής ομάδας The Plant που ίδρυσε η Γιώτα Καλλιμάνη, χορεύτρια με εμπειρία στη Γαλλία. Μαζί της χορογραφούν και ερμηνεύουν οι Φιλίπε Λουρένκο, Εμίλιο Ούρμπινα, Ραφαέλ Παρδίγιο.

No comments: