Saturday, May 21, 2011

Θεατρική τιμή στην Μαρία Κιουρί


Η Μαρία Κιουρί
Το έργο του Πολωνού συγγραφέα και σκηνοθέτη Καζίμιερζ Μπράουν «Ακτινοβολία. Ιστορία της Μαρίας Σκλοντόφσκα - Κιουρί» θα παρουσιάσει (στις 24 Μάη, 8.30 μ.μ., με ελληνικούς υπότιτλους) - στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» το «Teatr Polski» του Τορόντο του Καναδά.

To έργο αφηγείται την ιστορία της διάσημης Πολωνίδας φυσικού - χημικού, βραβευμένης με δύο «Νόμπελ» (Φυσικής και Χημείας) Mαρίας Κιουρί, το γένος Σκλοντόφσκα (7/11/1867- 4/7/1934) μέσα από το διάλογο δύο προσώπων. Της Μαρίας και της μικρότερης κόρης της, της Εύας. Στο έργο «υπάρχουν» και άλλα πρόσωπα μέσα από τους μονολόγους της ηρωίδας και από φωτογραφίες που προβάλλονται στο φόντο. Στην προβολή, παρουσιάζεται επίσης και το πανόραμα των βουνών που περιβάλλουν τη δράση: Η ταράτσα του σανατόριου στο Sancellemoz, στις γαλλικές Αλπεις, το 1934, όταν η Μαρία Κιουρί πήγε, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια «μυστηριώδης» ασθένεια που της εμφανίσθηκε. Εκεί, την προσέχει η κόρη της, Εύα, που κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, παίρνει συνέντευξη από τη μητέρα της, προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο γι' αυτήν.
Η Μαρία ξαναθυμάται τις σπουδές της στο Παρίσι, τις προσπάθειες και τους κόπους της.
Τα πειράματα και τις ανακαλύψεις της (το όνομά της δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (το κιουρί ή CI) και στο τεχνητό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96 (το κιούριο).

Θυμάται, όμως, και τον έρωτά της με τον διάσημο, προοδευτικών ιδεών, καθηγητή της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Πιερ Κιουρί, τον οποίο παντρεύτηκε, βοήθησε στις έρευνές του και τις προέκτεινε, μετά το θάνατό του (1906), καθώς και τη γνωριμία της με τον Πολ Λαγκεβέν και τη φιλία της με τον Αλμπερτ Αϊνστάιν. 
Οπως αποδείχτηκε η ασθένειά της ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της να υπερεκτεθεί στη ραδιενεργό ακτινοβολία, προκειμένου να βοηθήσει την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Η Μαρία Κιουρί, τις ύστατες στιγμές της, «ονειρεύεται» την επιστροφή της στην πατρίδα της. Μετά θάνατον αναγνωρίστηκε η προσφορά της και η σορός της τοποθετήθηκε στο «Πάνθεον» του Παρισιού.
Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε το 2006 και από τότε παίχθηκε σε διάφορες χώρες, με ερμηνεύτριες τις Μαρία Νοβοτάρσκα (Μαρία Κιουρί) και Αγκάτα Πολιτόφσκα (Εύα), οι οποίες έχουν εργαστεί στο φημισμένο θέατρο «Σλοβάτσκι» της Κρακοβίας.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο συγγραφέας του έργου. Τα σκηνικά η Ιωάννα Ντομπρόφσκα, τους φωτισμούς και το βίντεο οι Κριστόφ Σάιντακ, Τόμεκ Λις, Ρόμπερτ Σοκολόφσκι και Αντρέι Στέφαν, τη μουσική ο Γιέζι Μπόσκι. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ.

No comments: