Wednesday, May 18, 2011

Ο δρ Τζέκιλ μιλά Γαλλικά

Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντενί Πονταλιντές περπατά στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου «παλεύοντας» με τον άλλο εαυτό του, τον κύριο Χάιντ 

Ο δόκτωρ Τζέκιλ και ο σκοτεινός κύριος Χάιντ ζωντανεύουν στη σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών», φορώντας κοστούμι του Κριστιάν Λακρουά! Το αθάνατο κείμενο του Στίβενσον ανεβάζει ένας από τους πλέον επιτυχημένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της Γαλλίας, ο Ντενί Πονταλιντές, στις 24, 25 και 26 Μαΐου, σε μια παράσταση υπό τον τίτλο «Η υπόθεση Τζέκιλ».
Ο Ντενί Πονταλιντές αφηγείται επί σκηνής τα στάδια της δημιουργικής μανίας του δρ. Τζέκιλ, που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» του εαυτού
Ο Ντενί Πονταλιντές αφηγείται επί σκηνής τα στάδια της δημιουργικής μανίας του δρ. Τζέκιλ, που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» του εαυτού
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης παρακολουθούμε την εξομολόγηση του δόκτορος Τζέκιλ λίγο πριν από τον θάνατό του (το τελευταίο κεφάλαιο του γνωστού μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Λους Στίβενσον, όπως διασκευάστηκε ειδικά για τον ηθοποιό από την Κριστίν Μονταλμπετί), καθώς αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο: το τερατώδες δημιούργημα κατατρώγει τον δημιουργό, καθώς όσο προχωρεί η αφήγηση ο αφιερωμένος στην έρευνα της δυαδικότητας της ψυχής, δρ Τζέκιλ, καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του.

Η παράσταση, με το σκηνικό του Ερίκ Ριφ να παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του ευυπόληπτου δόκτορος Τζέκιλ ραμμένο από τον Κριστιάν Λακρουά, μεταδίδει αυτήν τη σκοτεινή, ιδιαίτερα λεπταίσθητη ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού. Από ψυχαναλυτική άποψη, ο Χάιντ έχει θεωρηθεί ενσάρκωση του ασυνείδητου.
Η ιστορία των Τζέκιλ και Χάιντ βρίσκεται, όμως, αναμφισβήτητα και στην καρδιά του θεάτρου, ως πεδίου εξερεύνησης των αντιφάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τους αρχαίους έως τον Σαίξπηρ και τον Μολιέρο κι έως το μοντέρνο θέατρο, ο ηθοποιός διδάσκει ήθος ακριβώς επειδή προσφέρει σε κοινή θέα την απαγορευμένη όψη του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της «παντοδυναμίας του καλού». Με αυτήν τη μοναδική ικανότητα συνδέεται η αναγκαιότητα του θεάτρου ως τέχνης. Κι ο Ντενί Πονταλιντές, στον ρόλο του μυστηριώδους δόκτορος Τζέκιλ μάς επαναφέρει σε ένα θέατρο αναγκαίο.
«Κομεντί Φρανσέζ»
Αγαπητός στο θεατρικό κοινό της Γαλλίας και όχι μόνο, ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός (εδώ στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας) έχει κυρίως συνδεθεί με την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου, αφού ως εταίρος της «Κομεντί Φρανσέζ» έχει δοκιμαστεί σε κορυφαίους ρόλους. Ομως, ο δραματικός μονόλογος «Η υπόθεση Τζέκιλ», που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό, συνεπήρε κοινό και κριτικούς, γιατί εδώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης εκτίθεται σε όλη της τη διαφάνεια. Λόγω της μεγάλης της επιτυχίας, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο ίδιο θέατρο, από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, λίγο πριν έλθει στη χώρα μας. Ανεβαίνει στα Γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Βραβευμένος «επιθεωρητής»
Ο Ντενί Πονταλιντές σπούδασε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του Παρισιού. Εντάχθηκε στο δυναμικό της «Κομεντί Φρανσέζ» το 1997, όπου έχει συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους σκηνοθέτες. Ελαβε το βραβείο «Μολιέρος» για την ερμηνεία του στον «Επιθεωρητή» το 1999 και έγινε το 505ο μέλος της «Κομεντί Φρανσέζ», τον Ιανουάριο του 2000. Ο Πονταλιντές έχει επίσης ανεβάσει δύο έργα του Εμανουέλ Μπουρντιέ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μπουρζ το 2002, ενώ έγραψε και σκηνοθέτησε με τους Εμανουέλ Μπουρντιέ και Φρεντερίκ Μπελιέ-Γκαρσία το έργο «Λε Μεντάλ ντε Λ΄εκουίπ», το οποίο ανέβηκε το 2006. Παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα, έχει συμμετοχή και σε κινηματογραφικές ταινίες.
  • Συζήτηση
    Στο πλαίσιο των «Παράλληλων Δράσεων» θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μετά την παράσταση, με τον σκηνοθέτη/ηθοποιό Ντενί Πονταλιντές της «Κομεντί Φρανσέζ». Συντονισμός: δρ Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, μεταφράστρια (25/5)
Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 18/5/2011

No comments: