Sunday, May 15, 2011

Ο «έλληνας» της Κομεντί Φρανσέζ στην Αθήνα

  • Ο Ντενί Πονταλυντές για τρεις παραστάσεις στη Στέγη με τον μονόλογο του Δόκτωρ Τζέκιλ
Ο «έλληνας» της Κομεντί Φρανσέζ στην Αθήνα
O ελληνικής καταγωγής Ντενίς Πονταλυντές στον μονόλογο «Η υπόθεση Τζέκιλ»
Αν και το κλασικό ρεπερτόριο αποτελεί την ειδικότητά του, ο Ντενί Πονταλυντές, θα έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τον μονόλογο του Τζέκυλ στην «Υπόθεση Τζέκυλ», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Πρόκειται για έναν δραματικό μονόλογο που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό κερδίζοντας τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Για τον λόγο αυτό ο μονόλογος επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι, προτού πάρει τον δρόμο για την αθηναϊκή Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.



Στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου ένας άντρας καλοντυμένος παραπέμπει στον ευυπόληπτο δόκτορα Τζέκιλ: Αυτή είναι η αρχική σκηνή της παράστασης, όπου παρακολουθούμε την εξομολόγηση του Δόκτορος Τζέκιλ λίγο πριν από το θάνατό του  τελευταίο κεφάλαιο στο μυθιστόρημα του Στήβενσον, σε διασκευή για την παράσταση – καθώς αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο καθώς ο δημιουργός κατατρώγεται από αυτό που έφτιαξε. Οσο προχωρά η αφήγηση ο δόκτωρ Τζέκιλ μεταμορφώνεται στον Μίστερ Χάιντ.

Ο 48χρονος σήμερα, ελληνικής καταγωγής, Ντενί Πονταλυντές, σπούδασε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του Παρισιού με σημαντικούς δασκάλους όπως τους Μισέλ Μπουκέ, Ζαν-Πιερ Βενσέν και Βιβιάν. Το 1997 εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσέζ, όπου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Ζακ Λασάλ, Ζαν- Λουί Μπενουά, Ματίας Λάνχοφ. Το 1999 έλαβε το βραβείο Μολιέρος για την ερμηνεία του στον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ και έγινε το 505ο μέλος της Κομεντί Φρανσέζ τον Ιανουάριο του 2000. Ο ίδιος γράφει και σκηνοθετεί ενώ παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα έχει συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Η υπόθεση Τζέκιλ» σε κείμενο της Κριστίν Μονταλμπετί
Σκηνοθεσία και ερμηνεία Ντενί Πονταλυντές
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή
Παραστάσεις 24-26 Μαΐου, στις 20.30
Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Εισιτήρια: 35-25-15-10 €
Πληροφορίες: Tηλ.: 210 9005800
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  12/05/2011

No comments: