Wednesday, May 18, 2011

Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα

Από τη χτεσινή μουσικοθεατρική εκδήλωση υποστήριξης του Θεατρικού Μουσείου
Eurokinissi
Δυναμικά απάντησαν χτες πολλοί καλλιτέχνες με τη συμμετοχή τους στη μουσική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα -Παγκόσμια Μέρα Μουσείων- έξω από το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ιστορία του ελληνικού θεάτρου, να μείνει ζωντανή η μνήμη, ο πολιτισμός, που κινδυνεύουν από την πολιτική απαξίωσης του ΥΠΠΟ-Τ. Θυμίζουμε ότι το Θεατρικό Μουσείο παραμένει, σχεδόν, κλειστό μετά την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων και των οικονομικών του προβλημάτων. Σε ένα μεγάλο πανό ήταν γραμμένο το σύνθημα «Ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα». Και η αγωνιστική διάθεση και ατμόσφαιρα ενδυναμώθηκε από τις μουσικές και τα τραγούδια -από θεατρικές παραστάσεις κυρίως- του Σταμάτη Κραουνάκη, που αποδόθηκαν εκπληκτικά από τη «Σπείρα – Σπείρα».
«Αλληλεγγύη και ανυπακοή είναι το δικό μας μήνυμα», είπε ο Σταμάτης Κραουνάκης και καταχειροκροτήθηκε, όπως και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, ο οποίος στο χαιρετισμό συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Κέντρου επισήμανε το χρέος όλων να «παλέψουμε για να διατηρήσουμε όσα δεν μας έχουν πάρει ακόμη». Συνέστησε επίσης επαγρύπνηση, σε όλα τα επίπεδα, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού στον πολιτισμό. Στη διαμαρτυρία το «παρών» έδωσε η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ΗΘοποιών, Λίλα Καφαντάρη. Ο πρόεδρος του Κέντρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι το ΥΠΠΟ-Τ μετά τις έντονες διαμαρτυρίες υποσχέθηκε να καλύψει μεγάλο μέρος των χρεών (250.000 από τις 400.000 ευρώ) και να βρεθεί μια «λύση» για τη -χωρίς άγχος και χωρίς ζητιανιά- λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου.
Οι Κ. Καζάκος και Κ. Γεωργουσόπουλος κατά τη χτεσινή εκδήλωση – διαμαρτυρία για το Θεατρικό Μουσείο
Eurokinissi
Η αισιοδοξία, ωστόσο, στα πηγαδάκια ήταν συγκρατημένη, καθώς παραμένει το ζήτημα: ποια θα είναι αυτή η λύση. Το ζητούμενο είναι και παραμένει το Θεατρικό Μουσείο να συνεχίσει με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το αξιόλογο έργο του για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά και να το εμπλουτίσει παραπέρα και βέβαια χωρίς να πέσει στα… νύχια του ιδιωτικού κεφαλαίου.Στο μήνυμα των εργαζομένων του Κέντρου εκφράζεται η αγωνία για την τύχη του Μουσείου. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν γνωρίζει αν ο σχεδιασμός διασφαλίζει την τύχη των αρχείων, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι χειρίζονται επί σειρά ετών αυτά τα αρχεία». Και καταλήγει: «Ολοι μαζί να δείξουμε ότι η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται και από τον τρόπο που οι πολίτες της υπερασπίζονται και διεκδικούν τον πολιτισμό τους». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 19 Μάη 2011

No comments: