Monday, July 4, 2011

«Το γάλα» από το σανίδι στη μεγάλη οθόνη

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗ ΤΑ ΝΕΑ: Monday 04 July 2011

Ερχεται «Το γάλα». Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που «Το γάλα», το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, έκανε το «άνοιγμά» του στην Αθήνα, το 2006, κερδίζοντας την εύνοια κοινού και κριτικών - σπάνιος συνδυασμός αυτός ο τελευταίος.
Σήμερα, κι ενώ η παράσταση περιοδεύει στην Ελλάδα και παίζεται ήδη σε Σερβία, Κύπρο και Πολωνία, ενώ σύντομα θα ανέβει και στη Γερμανία, το έργο περνάει και στη μεγάλη οθόνη, για να κατακτήσει και το κινηματογραφικό κοινό από το Σεπτέμβριο.
Εχει πάνω από 100.000 θεατές στις περγαμηνές της, η - θεατρική - ιστορία της οικογένειας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, με δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, και δίχως πατρική παρουσία, προσπαθεί να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στην Ελλάδα του σήμερα.
Και τώρα ανέλαβε να τη μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Γιώργος Σιούγας, με πείρα κυρίως τηλεοπτική. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να προσδώσει κινηματογραφική ζέση στα δρώμενα, με flash-back. Αφιερώνει δε το φιλμ στην μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, τον αδικοχαμένο ηθοποιό που έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας ενσαρκώνοντας τον Λευτέρη - το ένα εκ των δύο γιών της μητέρας που, κινηματογραφικώς, ερμηνεύει η Ιωάννα Τσιριγκούλη.
Στο «Γάλα» του Σιούγα, ο Λευτέρης ενσαρκώνεται από τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ενώ τον ρόλο του αδελφού του, Αντώνη, κρατά ο Ομηρος Πουλάκης. «Το "Γάλα" μιλάει μια γλώσσα καθαρή και τη μιλάει μέσα από αρχέτυπα: μητέρα, πατρίδα, η ανάγκη μας να αγαπηθούμε, η ανάγκη μας να ενταχθούμε», λέει ο σκηνοθέτης του φιλμ, που, μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, θα προβληθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ημέρα απονομής βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών.

Α.Κ.

No comments: