Tuesday, July 5, 2011

Τα «Διονύσια» δεν πάνε Επίδαυρο

Ματαιώνεται η παράσταση μετά από απόφαση των ηθοποιών, που αντιδρούν στη μετατροπή των κρατικών σκηνών σε ΔΕΚΟ. Χατζάκης: Η απόφασή τους πληγώνει την Ελλάδα. 
 
 Γιώργος Αρμένης και Φωτεινή Μπαξεβάνη στα  Μικρά Διονύσια , την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που δεν θα παιχτεί τελικά στην Επίδαυρο.

Γιώργος Αρμένης και Φωτεινή Μπαξεβάνη στα "Μικρά Διονύσια", την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που δεν θα παιχτεί τελικά στην Επίδαυρο.
Τα "Μικρά Διονύσια" δεν βλέπουν Επίδαυρο. Τη ματαίωση της πρεμιέρας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την επετειακή παράσταση "Μικρά Διονύσια", ανακοίνωσαν οι ηθοποιοί, μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, αντιδρώντας έτσι στη μετατροπή των δύο κρατικών σκηνών (Εθνικού και ΚΘΒΕ) σε ΔΕΚΟ, αλλά και στον περιορισμό της εκτός έδρας αποζημίωσης.

"Η απόφασή τους πληγώνει την Ελλάδα. Δεν θέλω να δω άλλο ένα ανθελληνικό δημοσίευμα στον ξένο Τύπο που θα λέει πως ένας εμβληματικός χώρος, ο ναός του παγκόσμιου πνεύματος, η Επίδαυρος, είναι κλειστή", δήλωσε στο "Εθνος" ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος ήρθε ήδη σε επικοινωνία με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Γιώργο Λούκο, ζητώντας του να βρεθεί όψιμα μία νέα ημερομηνία προς το τέλος Αυγούστου.


Τα "Μικρά Διονύσια" θα έκαναν πρεμιέρα την Παρασκευή στην Επίδαυρο (η παράσταση θα επαναλαμβάνονταν και το Σάββατο), ενώ στον?αέρα είναι και η υπόλοιπη περιοδεία της παράστασης. "Εχω εμπιστοσύνη τόσο στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και σε αυτόν του Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση. Διαφορετικά η ζημιά για το Κρατικό, από την περιοδεία που δεν θα γίνει, θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ και αυτό είναι ένα κόστος δυσβάσταχτο για μας", σημείωσε ο κ. Χατζάκης.

Οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι στο Κ.Θ.Β.Ε. αποφάσισαν να ματαιώσουν τις παραστάσεις της Επιδαύρου, θέλοντας να πιέσουν το υπουργείο να δώσει λύση. Ζητούν αφενός να μην υπαχθούν στις ΔΕΚΟ και αφετέρου να μην περιοριστεί στα 30 ευρώ την ημέρα η αποζημίωσή τους για τα εκτός έδρας, από 110 ευρώ που ήταν μέχρι πέρσι.

"Ενας κατακρεουργημένος ηθοποιός, νηστικός, που μένει σε ένα πρόχειρο κατάλυμα, δεν μπορεί να έχει την απόδοση που θέλει.

Ας σκεφτούν λοιπόν όλοι αυτοί που αποφασίζουν τι ηθοποιούς θέλουν", μας είπε εκ μέρους της πενταμελούς αντιπροσωπευτικής επιτροπής των ηθοποιών του θεάτρου ο Στέργιος Τζαφέρης. Τα "Μικρά Διονύσια" θα παρουσιαστούν κανονικά στις 14 και 15 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, οπότε και ουσιαστικά θα γίνει η πρεμιέρα.
  • ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 5/7/2011

No comments: