Monday, July 4, 2011

Παρακαλώ, περάστε στην ταράτσα

  •  ΠΕΝΤΕ νεανικοί θίασοι δημιουργούν τις παραστάσεις τους σε πέντε απροσδόκητα μέρη της πόλης.
 

Το θέατρο εισχωρεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας, ξεχασμένους ή λειτουργικούς, στιγματισμένους από μια ιδιαίτερη μυθολογία, αναδεικνύοντάς τους με εναλλακτική χρήση. Αυλές και ταράτσες, δημόσια κτίρια, σχολεία, υποδέχονται τους πειραματισμούς των θεατρικών ομάδων.

* Οι «Πολεοδομές», όπως βαφτίστηκε αυτή η ενότητα παραγωγών του Φεστιβάλ, αρχίζει απόψε με την παράσταση της ομάδας Mag «Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)» που θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το κείμενο, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του αυστριακού συγγραφέα, είναι βαθιά επηρεασμένο από την αίσθηση της εγκατάλειψής του στην παιδική ηλικία και την πνευμονοπάθεια από την οποία υπέφερε, ασθένεια που τον κράτησε για χρόνια στα σανατόρια, επηρεάζοντας καταλυτικά την προσωπικότητά του.

«Δεν εστιάζουμε τόσο στον έναν άνθρωπο που κραυγάζει με απόγνωση, όσο στην ίδια την κραυγή, ως αυτόνομη οντότητα και όργανο έκφρασης του κατεστραμμένου ανθρώπου» σημειώνουν οι σκηνοθέτες Κώστας Κουτσολέλος, Ελενα Πολυγένη, οι οποίοι επίσης παίζουν μαζί με τους Μάριο Παναγιώτου, Ματίνα Περγιουδάκη, Σωτήρη Τσακομίδη.

* Από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο η ομάδα Mkultra οργανώνει στο 9ο & 34 Γυμνάσιο & ΓΕΛ Αθηνών (Τρώων 2, Θησείο) «Μια εκδρομή»... Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γκίγκης Αργυροπούλου-Πέντερ Κερκ και χορογραφία Μέντη Μέγα, αξιοποιεί τη διαφορετική γεωγραφία που σχηματίζει η πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ομάδα διαλέγει λοιπόν ένα κτίριο από το οποίο όλοι έχουμε περάσει, διανύοντας ένα κομμάτι της ζωής μας: το σχολείο. Ερμηνεύουν οι Βασιλική Δήμου, Ράνια Κελαϊδίτη, Μαίρη Λούση, Καρλόττα Σκιόλντο, Ευαγγελή Φίλη, Φαίδρα Χατζηκωνσταντή, Στέλιος Παρρής.

Η Mkultra πειραματίζεται συχνά σε εξωθεατρικούς χώρους. Με βάση την αρχιτεκτονική δομή, την κοινωνική χρήση και την ατμόσφαιρα του κάθε χώρου, δημιουργεί παραστάσεις αποκλειστικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον.
Η έναρξη της παράστασης θα γίνει από την αρχή του πεζόδρομου της Τρώων & Ακταίου.


* Η ομάδα Nova Melancholia στοχάζεται και φιλοσοφεί στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 32) από τις 10 μέχρι και τις 12 Ιουλίου. Είναι η τρίτη «Πολεοδομή» με τίτλο «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα. Υλικό της παράστασης αποτελούν οι Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας του Ντεκάρτ, έργο στο οποίο πρώτη φορά αμφισβητούνται τα πάντα και προτείνεται το Εγώ ως κριτής της πραγματικότητας. Η ομάδα προσεγγίζει το ζήτημα μέσα από τους κώδικες του σωματικού θεάτρου και της εικαστικής περφόρμανς.

Παίζουν οι Εμη Κίτσαλη, Βίκυ Κυριακουλάκου, Βασίλης Νούλας, Ιωάννα Τουμπακάρη, Μανώλης Τσίπος.

* Αν και το όνομα της θεατρικής ομάδας είναι χαρούμενο, «Χάπι εντ», η παράστασή της μιλά για ένα κακό τέλος. Από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουλίου παρουσιάζει στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου την «Ταράτσα του αυτόχειρα» με θέμα την αυτοκτονία της ποιήτριας Κοραλίας Θεοτοκά, που το 1976 έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού της.

Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Μαυραγάνη, η μουσική του Νίκου Βελιώτη, τα σκηνικά-κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Ερμηνεύει η Υβόννη Μαλτέζου.

* Οι «Πολεοδομές» ολοκληρώνονται μ' ένα «Ταξίδι με τρένο» από τις 18 μέχρι και τις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Projector. Ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς οργανώνει το «Ταξίδι με τρένο» αντλώντας υλικό από το ίδιο το κτίριο όπου παίζεται η παράσταση, το μέγαρο του ΟΣΕ (Καρόλου 1-3). Στόχος είναι ν' αναπτυχθεί το «πορτρέτο» του ελληνικού σιδηρόδρομου, η ιστορία, το μέλλον, οι άνθρωποί του. Η ομάδα φιλοδοξεί να κάνει πρωταγωνιστές της παράστασης παλιούς και νυν εργαζόμενους στον ΟΣΕ, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους στο κοινό.

No comments: