Tuesday, July 5, 2011

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο


  • Οι «Σκηνοβάτες» του Στ. Φασουλή θα κριθούν στις 8 Ιουλίου
Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
Σκηνή από τα «Μικρά Διονύσια» που δεν θα δούμε στην Επίδαυρο



 Με ένα εξώδικο των εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιβεβαιώνεται η ακύρωση των παραστάσεων την Παρασκευή και το Σάββατο, 9 και 10 Ιουλίου, στην Επίδαυρο. Οι εργαζόμενοι με τη στάση εργασίας τους από τις 20.00 ως τις 23.00, τις δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες - οπότε και θα δίνονταν οι δύο πρεμιέρες με την παραγωγή «Μικρά Διονύσια», άναψαν το κόκκινο φως.

Τα αιτήματα που αφορούν στην επιστροφή των εκτός έδρας στο ποσό που ίσχυε ως τώρα και η εξαίρεση του ΚΘΒΕ από τις ΔΕΚΟ είναι οι αιτίες. Στις συζητήσεις του ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργο Λούκο, πιστεύει να βρεθεί μια άλλη ημερομηνία, γύρω στα μέσα Αυγούστου, μια που ως τότε θεωρεί βέβαιο ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού θα έχουν βρει τη λύση. Τίποτα πάντως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η πρεμιέρα για τα «Μικρά Διονύσια» θα δοθεί στις 14 και 15 Ιουλίου, στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα τώρα μεταφέρεται στην πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο, την Παρασκευή 15 Ιουλίου (και το Σάββατο 16/7), με τους «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή να κινδυνεύουν επίσης. Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό θα αποφασίσουν σήμερα, Τρίτη (5 Ιουλίου), για τη στάση τους - αν θα ακολουθήσουν ή όχι το παράδειγμα των συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη.
Η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ έχει ως εξής: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει ότι - παρά τις σοβαρές προσπάθειες της Διοίκησης και Διεύθυνσης του θεάτρου - ακυρώνονται οι προγραμματισμένες παραστάσεις της καλοκαιρινής του παραγωγής «Μικρά Διονύσια» που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

H απόφαση για στάσεις εργασίας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. - Πάσης Φύσεως Προσωπικού και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής (Α.Ε.) των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. πάρθηκε λόγω του Νόμου 3899/2010 που εντάσσει το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε καθεστώς ΔΕΚΟ και λόγω της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους που αφορά στην εξομοίωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων των Ν.Π.Ι.Δ. (εκτός έδρας) με την αντίστοιχη αποζημίωση των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Οι «Σκηνοβάτες» θα κριθούν στις 8 Ιουλίου


Την Παρασκευή (8 Ιουλίου) αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την κάθοδο ή μη του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο.

 Οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή θα πάρουν το πράσινο ή κόκκινο φως στο τέλος της εβδομάδας, αφού οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι της πρώτης σκηνής της χώρας καταλήξουν στη στάση που θα κρατήσουν.

Την παράταση αυτή ζήτησε και πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς, εκτιμώντας ότι ο χρόνος θα τον βοηθήσει να προσφέρει ορισμένες διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους, με στόχο να μην ακυρωθεί η πρεμιέρα στην Επίδαυρο.

Αν ως την 8η Ιουλίου δεν βρεθεί λύση, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο (9/7) καταλήγοντας, το πιθανότερο, στη ματαίωση των δύο παραστάσεων.

No comments: