Tuesday, July 5, 2011

Καμπαρέ, Ωνάσης και Κάλλας

  • ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 
Φασουλής, Κακλέας, Ζούλιας και Μαυρίκιος περνούν το κατώφλι της Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά. Ανοιγμα στο μιούζικαλ και βραδιές με άρωμα Μεσοπολέμου στα υπόγεια του θεάτρου 

«Το ελιξήριο του έρωτα» θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής
«Το ελιξήριο του έρωτα» θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής

Και ξαφνικά, εν μέσω οικονομικής κρίσης και Μεσοπρόθεσμου, μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο για τη χώρα, ένα αεράκι ανανέωσης φύσηξε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Πολιτιστική εξωστρέφεια με επιθετικές δράσεις πολιτισμού εντός και εκτός των τειχών του θεάτρου "Ολύμπια", διεύρυνση της πολιτιστικής της αντίληψης και της σχέσης της με τους καλλιτέχνες και το κοινό, έμφαση στη νέα δημιουργία και στους νέους δημιουργούς είναι το καλλιτεχνικό στίγμα της Λυρικής, όπως το διατύπωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Μύρων Μιχαηλίδης.

Τώρα είναι που η "πρώτη εθνική" των σκηνοθετών περνά το κατώφλι του λυρικού μας θεάτρου, όπως και το μιούζικαλ, ενώ υπάρχει και μια πιο αβάν γκαρντ πρόταση: η "Λυρική Underground", βραδιές με άρωμα Μεσοπολέμου, καμπαρέ, τζαζ, μπλουζ, ροκ, σταντ απ κόμεντι, που θα συμβαίνουν στα "υπόγεια" του θεάτρου, μετά τις 11 μ.μ.!

Η βεντάλια της καλλιτεχνικής προσφοράς ανοίγει και δίπλα στα δημοφιλή έργα της ιταλικής όπερας των Ντονιτσέτι και Βέρντι προσεγγίζονται έργα του γαλλικού ρεπερτορίου, όπως ο "Φάουστ" του Γκουνό. Δίπλα στη δημοφιλή βιενέζικη οπερέτα, με την "Εύθυμη χήρα" του Λεχάρ, εντάσσεται στο ρεπερτόριο η "Κρητικοπούλα", η κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα.


Το μιούζικαλ πάει Λυρική ("Ωνάσης - Κάλλας"), όπως και καταξιωμένοι σκηνοθέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους διαβαίνουν τις πύλες της για πρώτη φορά. Ο Σταμάτης Φασουλής σε ένα νέο "Ελιξήριο του Ερωτα", ο Πέτρος Ζούλιας στην "Κρητικοπούλα", ο Γιάννης Κακλέας στο μιούζικαλ, ενώ ο Δημήτρης Μαυρίκιος επανέρχεται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας και σκηνοθετεί τον "Χορό Μεταμφιεσμένων".

    Θωμάς Μοσχόπουλος

Θωμάς Μοσχόπουλος
Η "Οπερα και για Παιδιά" καθορίζει ένα μουσικό θέατρο για όλη την οικογένεια, με επικεφαλής τον Θωμά Μοσχόπουλο. "Νέα σκηνοθετική ματιά σημαίνει νέα οπτική γωνία, σημαίνει ανανέωση, φρεσκάρισμα, θα μου επιτρέψετε να πω, της σχέσης μας με το μεγάλο παραδοσιακό κοινό μας, αλλά και σαφή διείσδυση σε καινούργιο κοινό", σημειώνει ο Μύρωνας Μιχαηλίδης.
Κι ακόμη, σχεδόν διπλασιάζονται οι παραστάσεις του μπαλέτου ανά περίοδο, επανοργανώνεται η προετοιμασία των μουσικών συνόλων, υπάρχει σχέδιο οργανωτικής μεταρρύθμισης της ορχήστρας, αναβαθμίζεται και αναδιοργανώνεται το στούντιο όπερας και της όπερας δωματίου, συνεχίζονται και εντείνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ προκηρύσσεται η θέση του διευθυντή Χορωδίας της ΕΛΣ για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει οργανισμός της Λυρικής στο Ιδρυμα Νιάρχου, του οποίου το οργανόγραμμα ήδη εκπονείται.
  Τον «Χορό μεταμφιεσμένων» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος

Τον «Χορό μεταμφιεσμένων» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος
Τέλος καλεί... "όλους τους ευκατάστατους συμπατριώτες μας και ως φυσικά και ως νομικά πρόσωπα να γίνουν ευεργέτες... μεγάλοι και μικροί χορηγοί των παραστάσεών μας, μεγάλοι και μικροί χορηγοί του οράματός μας". Γιατί... "μια χώρα χωρίς όπερα, δεν είναι χώρα...", καταλήγει.
ΑΡΧΗ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Οι παραστάσεις της περιόδου 2011-2012 στην Εθνική Λυρική Σκηνή συνοπτικά:
Πέτρος Ζούλιας
Πέτρος Ζούλιας
  • Εναρκτήρια Συναυλία, Μεγάλα Χορωδιακά Εργα. Μουσική διεύθυνση: Ισίν Μετίν
  • Γκαετάνο Ντονιτσέτι, "Το Ελιξήριο του Ερωτα". Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
  • Τσέζαρ Κούι, "Ο παπουτσωμένος γάτος". Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
  • Σπύρου Σαμάρα, "Η Κρητικοπούλα". Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
  • Ρενάτο Τζανέλα, "Ολοι χορεύουν βαλς". Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλα
  • Τζουζέπε Βέρντι, "Χορός μεταμφιεσμένων". Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
  • Πρωτοχρονιάτικο Gala
  • Νίκου Ξανθούλη, "Το Μαγικό Βιολί". Σκηνοθεσία: Λένια Γεωργιάδου
  • Σαρλ Γκουνό, "Φάουστ". Σκηνοθεσία: Ρενάτο Τζανέλα
  • Λούντβιχ Μίνκους/ Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, "Δον Κιχώτης". Χορογραφία: Βλαντιμίρ Βασίλιεφ
  • Φρανς Λέχαρ, "Η εύθυμη χήρα"
  • Χρίστου Παπαγεωργίου, "Ωνάσης - Κάλλας". Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
  • Πασχαλινή συναυλία
  • Σεργκέι Προκόφιεφ/ Ρενάτο Τζανέλα, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"
  • Μπόρις Μπλάχερ, "Η Παλίρροια". Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης.

  • 13,5 ΕΚΑΤ. ΧΡΕΟΣ
  • Χρέος ύψους 13,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ΕΛΣ (ο οργανισμός στις 10.2.2011 είχε συσσωρευμένο χρέος ύψους 16.688.412,54 ευρώ). Η επιχορήγηση έχει οριστεί στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός (μαζί με τον "Ναμπούκο" που θα κάνει σε λίγες μέρες πρεμιέρα στο Ηρώδειο) ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

No comments: