Monday, July 4, 2011

Επίδαυρος: κλειστή λόγω απεργίας

  • Της Δάφνης Κοντοδήμα 
  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 05 Ιουλίου 2011
Αναβάλλονται την Παρασκευή και το Σάββατο οι παραστάσεις στο αρχαίο αργολικό θέατρο καθώς οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος προχωρούν σε στάσεις εργασίας. Το Εθνικό Θέατρο και οι «Σκηνοβάτες» του βρίσκονται σε αναμονή, εν μέσω κινητοποιήσεων

Αδικα έφτιαξαν βαλίτσες για Επίδαυρο οι συντελεστές της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Μικρά Διονύσια». Οπως όλα δείχνουν - επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα - το αργολικό θέατρο θα παραμείνει κλειστό για το επόμενο φεστιβαλικό διήμερο (9 -10 Ιουλίου). Η επετειακή παράσταση για τα 50 χρόνια ΚΘΒΕ δεν θα ταξιδέψει φέτος ανά την Ελλάδα, παρά μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού αναγγέλλει κινητοποιήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εξήγγειλε στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες (των παραστάσεων) μεταξύ 20.00 και 23.00.
Αν ακυρωθούν δε οι παραστάσεις της περιοδείας, τότε θα μιλάμε - όπως υπολογίζουν στο ΚΘΒΕ - για ζημιές ύψους 800.000-1.000.000 ευρώ για την κρατική σκηνή.
Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, από την άλλη πλευρά, οργάνωσε χθες διαμαρτυρία στην είσοδο του Κτιρίου Τσίλερ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι προχωρά σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 9 Ιουλίου, κίνηση που μπορεί να ματαιώσει και τις παραστάσεις των «Σκηνοβατών» του Σταμάτη Φασουλή την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Αν μάλιστα συνεχιστούν μπορεί να πλήξουν και τον «Ηρακλή μαινόμενο» στις 5 Αυγούστου.
Κύριο αίτημα των δύο κρατικών σκηνών είναι να μην ενταχθούν σε καθεστώς ΔΕΚΟ σύμφωνα με τον Ν. 3899/10 («αν ενταχθούμε, φοβούμαστε ότι θα ξεπουλήσουν τις κρατικές σκηνές» είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΣΕΕΘ Γεράσιμος Σπετσιέρης) και να μην περικοπούν οι εκτός έδρας αποζημιώσεις τους - από 130 στα 71 ευρώ ημερησίως.
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού, πάντως, ακύρωσε ήδη παραστάσεις της περιοδείας του, όπως εκείνες στη Θεσσαλονίκη (αύριο και μεθαύριο).
Ακύρωση πρεμιέρας στην Επίδαυρο είχαμε ξανά πριν από είκοσι χρόνια (στις 4 Ιουλίου 1991), με στάση εργασίας από το ΣΕΗ για τον «Φιλοκτήτη» του Εθνικού με τον Νίκο Κούρκουλο και τον Χρήστο Καλαβρούζο, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.
Η πρεμιέρα της επετειακής παράστασης «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης στις 14 και 15 Ιουλίου.
«Συμπαρατάσσομαι με τους εργαζομένους. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να κλείνει ο Ναός του Παγκοσμίου Πνεύματος, η Επίδαυρος. Αυτό σημαίνει μεγάλη ζημιά για τους επιχειρηματίες των γύρω περιοχών και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιώργο Λούκο, ώστε να ανέβει η παράσταση στην Επίδαυρο τον Αύγουστο.
«Το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση. Αλλά όλα αυτά απαιτούν χρόνο», λέει ο Σωτήρης Χατζάκης (που μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού είχε την Παρασκευή άκαρπες, όπως αποδείχτηκε, συζητήσεις στο υπουργείο για το θέμα). Ενώ δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι στο πλευρό των κρατικών σκηνών.

No comments: