Wednesday, July 6, 2011

Σοφόκλειες «Γυναίκες» και «Παρτάλι»


  • «Γυναίκες» τιτλοφορείται η παράσταση της γαλλοκαναδικής θεατρικής ομάδας του Ουαζντί Μουαουάντ, στο Ηρώδειο (9,10/7, 9μμ), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση συνθέτει (πλήρεις μάλιστα) τις τραγωδίες του Σοφοκλή «Τραχίνιες», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη», σε μετάφραση του ποιητή Ρομπέρ Νταβρέ και προσαρμογή - σκηνοθεσία του Μουαουάντ.
Σκηνή από την παράσταση «Γυναίκες» (συγκεκριμένα από τις «Τραχίνιες»)
Ο Ουαζντί Μουαουάντ σχεδιάζει να ανεβάσει μέσα σε πέντε χρόνια και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, με τη γαλλοκαναδική θεατρική ομάδα. Ετσι ξεκινά με τις προαναφερόμενες τραγωδίες, με ηρωίδες που την τραγωδία τους καθορίζουν τα πάθη τους: Της Διάνειρας ο απελπισμένος έρωτας, της Ηλέκτρας η μανία για εκδίκηση, της Αντιγόνης η δίψα για δικαιοσύνη, ενώ ο Χορός θέτει συνεχώς το ζήτημα του ανθρώπινου πόνου και δράματος, εκπροσωπώντας τη λογική και τη σύνεση, σε αντίθεση με την «τρέλα» του πάθους. Το δίπολο λογική - «τρέλα» οδήγησε τον Μουαουάντ, μετά από πολλά μουσικά ακούσματα, να επιλέξει ως πιο ταιριαστή για την παράστασή του τη συνοδεία ροκ μουσικής.Ο Ουαζντί Μουαουάντ γεννήθηκε στο Λίβανο. Μετανάστης από παιδί στη Γαλλία, σπούδασε θέατρο. Στη συνέχεια μετανάστευσε στο Κεμπέκ, όπου το 1991 ανέλαβε τη διεύθυνση του «Τheatre de Parleur». Η φήμη του ως ηθοποιού, σκηνοθέτη, πολυγραφότατου δραματουργού, διασκευαστή και μεταφραστή θεατρικών έργων, ξεπέρασε τα σύνορα του Καναδά και της Γαλλίας, όπου ζει πλέον μόνιμα, ενώ συνεχίζει να δουλεύει και στο Κεμπέκ. Το 2009 συμμετείχε στο διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ της Αβινιόν και του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του. Από το Σεπτέμβρη του 2007 διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Τεχνών της Οττάβα. Σημειώνουμε ότι η υποψήφια για «Οσκαρ» ταινία «Μέσα στις φλόγες» βασίστηκε στο θεατρικό του έργο «Incedies» («Φωτιές», 2003).
  • Στην Πειραιώς 260, το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Φεστιβάλ Νάξου, παρουσιάζει (8-10/7, 9μμ) το μονόλογο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Το παρτάλι», με ερμηνευτή τον Χρήστο Στέργιογλου, σε ένα ρόλο «πρόκληση». Ενας άνδρας που έμαθε να κυκλοφορεί με γυναικεία ρούχα και να επιβιώνει μετατρέποντας την τραυματική ζωή του σε σκηνική περφόμανς. Ο σκηνοθέτης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, έχει αντιμετωπίσει ανάλογα αποκλίνοντα πρόσωπα. Στο «Παρτάλι», μεταμφίεση, παρενδυσία και κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας και της «ταυτότητας» του Νεοέλληνα και τη σύμπλευση της ατομικής ιστορίας με τη συλλογική εθνική Ιστορία. Κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, βίντεο Χρήστου Δήμα, φωτισμοί Ελευθερίας Ντεκώ, κίνηση Αμάλια Μπέννετ. Το έργο θα παιχθεί, επίσης, στις 7,8/8 στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο και στις 10/8 στο θέατρο «Κουμάρο» στην Τήνο.

No comments: