Monday, July 4, 2011

Αρης Ρέτσος για όλες τις δουλειές

Αρης Ρέτσος για όλες τις δουλειές
Ο Αρης Ρέτσος κάνει τα πάντα στην παράσταση «Θρόνος Ατρειδών»



Ο Αρης Ρέτσος στο Ηρώδειο! Αυτή η η ιδιαίτερη θεατρική περσόνα, που εδώ και είκοσι πέντε, περίπου, χρόνια έχει αφιερώσει τη δουλειά του στη μελέτη του αρχαίου δράματος, θα βρεθεί, για μια βραδιά, αντιμέτωπος με το μεγάλο κοινό. Με την παράσταση «Θρόνος Ατρειδών», στην οποία έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη ρυθμική επεξεργασία των κειμένων, τη δραματουργία, τη μουσική διδασκαλία, τη σύνθεση της μουσικής, την κινησιολογία, τη σκηνογραφία και τον φωτισμό, μαζί με μια ομάδα ηθοποιών, θα παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση στο είδος. Με το «Θρήνο Ατρειδών» προτείνει ένα ταξίδι μνήμης στον τραγικό μύθο τους, από τη θυσία της Ιφιγένειας και την πτώση της Τροίας, στον κυνηγημένο από τις Εινύες Ορέστη και την ακταφυγή του στους θεούς Απόλλωνα και Αθηνά.

Παράλληλα δίνει προεξέχουσα θέση στον Χορό, έναν χορό τελετουργικό που συμμετέχει ενεργά και καθορίζει τις εξελίξεις και τα δρώμενα. Με στόχο τη μετρική εκτέλεση των κειμένων και έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη μεταφορά του ρυθμού και της εκφραστικής δύναμης του αρχαίου λόγου στη σημερινή γλώσσα, συνδυάζοντας διαλόγους και μονολόγους, άλλοτε μουσικά και άλλοτε φωνητικά, δημιουργεί ένα σύμπαν. Η Μάσκα, απαραίτητο και καθοριστικό στοιχείο, επιτρέπει στον ηθοποιό την μεταμόρφωση και την ελευθερία που απαιτεί το δύσκολο είδος του αρχαίου δράματος.

Αν και η παρουσία του στο σανίδι δεν είναι τόσο συστηματική όσο η ίδια του η δουλειά, ο Ρέτσος έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια παραστάσεις - μονολόγους, όπως την «Ανοιχτή Δοκιμή», τις «Στροφές - Αντιστροφές», τις «Επιλογές από τον Σοφοκλή», αλλά και το «Αίμα κακό» _βασισμένο στην ποίηση του Αρθούρου Ρεμπώ καθώς και τη σκηνοθεσία στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1957, σπούδασε θέατρο στη σχολή Βεάκη και έγινε πανελληνίως γνωστός μέσα από την τηλεοπτική «Αστροφεγγιά» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, στον ρόλο του Πασπάτη, του νεαρού που πεθαίνει, τελικά, από φυματίωση _δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας. Ακολούθησαν θεατρικές συνεργασίεςμε την Ελλη Λαμπέτη, την Ελσα Βεργή, κινηματογραφικές με την Μπέτυ Λιβανού _στους «Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου καθώς και με τους σκηνοθέτες Νίκο Κούνδουρο και Νίκο Παπατάκη. Με μεγάλα διαστήματα απουσίας από τη σκηνή και την οθόνη, συνέχισε και συνεχίζει τη δουλειά του πάνω στην αρχαία τραγωδία. ντα στο Σοφοκλή, γιατί τον θεωρεί ως τον πιο αντιπροσωπευτικό και προσιτό από τους τραγικούς.

Προσωπικότητα που δεν μπαίνει σε καλούπια, μοναχικός στην τέχνη του _όχι από επιλογή, ο Αρης Ρέτσος, χαρακτηρίζεται από μια σπάνια ειλικρίνεια. Ανατρεπτικός και δημιουργικός, δεν το έβαλε κάτω ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες και το γεγονός ότι θα παρουσιάσει, σε λίγες μέρες, τη δουλειά του στο Ηρώδειο, είναι πολλαπλά αισιόδοξο. Κυρίως στις εποχές που ζούμε.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Θρόνος Ατρειδών» από τον Αρη Ρέτσο
Θέατρο Ηρώδου Αττικού
Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Ωρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 30 - 15 - 10 ευρώ
Διάρκεια 2 ώρες και 15'

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σκηνοθεσία, ρυθμική επεξεργασία κειμένων, δραματουργία, μουσική διδασκαλία, σύνθεση μουσικής, κινησιολογία, σκηνογραφία, φτισμός: Αρης Ρέτσος. Μάσκες: Νεκτάριος Διονυσάτος. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Σχεδιασμός ήχου - Ηχοληψία: Σπύρος Αραβοσιτάς

Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Αντώνης Μυριαγκός, Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου. Συμμετέχει χορός ανδρών και γυναικών. Παίζει κρουστά ο Πέτρος Τσαμπαρλής

No comments: