Tuesday, July 5, 2011

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ανοιγμα στην Αθήνα, την Ελλάδα, τον κόσμο

  • Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ανοιγμα στην Αθήνα, την Ελλάδα, τον κόσμο

 Ο Πίτερ Μπρουκ σκηνοθετεί μια μινιμαλιστική θεατρική εκδοχή του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ. Η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης εμφανίζεται υπό τη διεύθυνση δύο διάσημων αρχιμουσικών: του Αντόνιο Παπάνο (υπό τον οποίο δίνει, μάλιστα, και μια εκπαιδευτική συναυλία) και του Κρίστιαν Τίλεμαν. Ο διεθνούς φήμης «δικός μας» Λεωνίδας Καβάκος ερμηνεύει όλες τις Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν. Η όπερα των Μπρεχτ - Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Teatro Real της Μαδρίτης, σε σκηνοθεσία των πολυσυζητημένων Fura dels Baus. Η θρυλική πιανίστρια Μάρτα Αργκεριχ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Martha Argerich & friends» με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών όπως ο βιολιστής Γιούρι Μπασμέτ, ο βιολοντσελίστας Μίσα Μάισκι, η πιανίστρα Ντόρα Μπακοπούλου κ. α


Τα παραπάνω, είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει η καλλιτεχνική περίοδος 2011-2012 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πλήρες πρόγραμμα παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου κ. Νίκο Τσούχλο παρουσία αρκετών εκ των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις, του προέδρου του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννη Μάνου, και άλλων ακόμη εκπροσώπων μέσα από τον χώρο του πολιτισμού.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούχλος η σεζόν 2011-2012 είναι χρονιά εμπέδωσης των αξόνων οι οποίοι χαράχτηκαν πέρισυ. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 19 θεματικούς κύκλους κι ενώ η κλασική μουσική κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνονται, ωστόσο, και τα υπόλοιπα είδη της μουσικής αλλά και εκδηλώσεις από τον χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών.

Το άνοιγμα στην Αθήνα (μέσω της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, λεπτομέρειες της οποίας θ΄ανακοινωθούν στο μέλλον κι ωστόσο προβλέπει συναυλίες κλασικής μουσικής και άλλες εκδηλώσεις σε συνοικίες), στην Ελλάδα (με εκδηλώσεις σε αρχαία θέατρα) και στον κόσμο (μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες) δίνει τον τόνο στο νέο πρόγραμμα.
Εντονη είναι, τέλος, η παρουσία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας με συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, αφιερώματα σε συνθέτες κ. α

No comments: