Monday, November 10, 2008

Mατιές στον [έξω] κόσμο


Eπιμέλεια: Aγγελικη Στουπακη, Η Καθημερινή, 09/11/2008

Λονδίνο. Donmar Warehouse/Wyndhams Theatre

www.donmarwarehouse.com

«Ιβάνοφ». Ο Κένεθ Μπράνα κάνει μια θριαμβευτική επάνοδο στο θεατρικό προσκήνιο του Λονδίνου κερδίζοντας τους ύμνους της κριτικής για την ερμηνεία του τσεχοφικού ήρωα, ενός ανθρώπου βασανισμένου από την αμφιβολία και την απόγνωση. Το έργο του Τσέχοφ παρουσιάζεται σε νέα διασκευή από τον Τομ Στόπαρντ και σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γκραντέιτζ, σε μια παράσταση που αναπαριστά με δραματική ένταση αλλά και χιούμορ την ατμόσφαιρα παρακμής στη Ρωσία λίγα χρόνια πριν από την επανάσταση. Ως τις 29 Νοεμβρίου.

Apollo Theatre

www.apollo-theatre.co.uk

«Rain Man». Βασισμένο στο βραβευμένο με όσκαρ κινηματογραφικό σενάριο του Μπάρι Μόροου, το έργο «Ο άνθρωπος της βροχής» διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Νταν Γκόρντον και τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γκρίντλεϊ. Ο νέος χολιγουντιανός σταρ Τζος Χάρτνετ κάνει το ντεμπούτο του στο Γουέστ Εντ, παίζοντας το ρόλο του Τσάρλι Μπάμπιτ (που ερμήνευσε στην οθόνη ο Τομ Κρουζ), ενώ ο Ανταμ Γκόντλεϊ ενσαρκώνει (με μεγάλη ευαισθησία και χιούμορ, όπως έγραψαν οι κριτικοί) τον Ρέιμοντ, τον αυτιστικό αλλά ιδιοφυή αδελφό του Τσάρλι, που τον ερμήνευσε στην ταινία ο Ντάστιν Χόφμαν. Ως τις 20 Δεκεμβρίου.

Nεα Υορκη. Gerald Schoenfeld Theatre

τηλ.: 001-212-29-62000

«All My Sons». Ο Βρετανός σκηνοθέτης Σάιμον Μακ Μπάρνεϊ παρουσιάζει το γνωστό δράμα του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» σε μια νέα παραγωγή με πολλά αστέρια στη διανομή. Ο Τζον Λίθγκοου ερμηνεύει τον ασυνείδητο εργοστασιάρχη Τζο Κέλερ, που, κατασκευάζοντας ελαττωματικά πολεμικά αεροπλάνα, γίνεται αιτία να σκοτωθεί ο ίδιος ο γιος του. Η Ντάιαν Γουίστ ερμηνεύει τη γυναίκα του και ο Πάτρικ Ουίλσον τον Κρις Κέλερ, τον μικρότερο γιο, ο οποίος έχει ερωτευτεί τη μνηστή του νεκρού αδελφού του, την Αν Ντίβερ, ρόλο με τον οποίο κάνει με επιτυχία το ντεμπούτο της στο Μπροντγουέι η Κέιτι Χολμς.

Walter Kerr Theatre

www.walterkerrtheatre.com

«The Seagull». Ο «Γλάρος» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία του Ιαν Ρίκσον, έρχεται να προστεθεί στις επιτυχημένες μεταφορές βρετανικών παραγωγών στο Μπρόντγουεϊ. Η Κριστίν Σκοτ Τόμας παίζει την Αρκάντινα, ερμηνεία για την οποία κέρδισε το βραβείο Ολίβιε την περασμένη σεζόν στο Λονδίνο. Μαζί της εμφανίζονται ο Πίτερ Σάργκααρντ (Τριγκόριν), η Κάρεϊ Μάλιγκαν (Νίνα), ο Μακένζι Κρουκ (Κονσταντίν), ενώ η Ζόε Καζάν, εγγονή του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη, ερμηνεύει τη Μάσα. Ως τις 21 Δεκεμβρίου.

No comments: