Tuesday, November 11, 2008

Από την «Πειραματική» στο «Μεταξουργείο»



Στο θέατρο «Μεταξουργείο» στεγάζεται φέτος η ομάδα του Στάθη Λιβαθινού. Η Αννα Βαγενά κάλεσε τον Στάθη Λιβαθινό να φέρει την ομάδα του, που έκανε επιτυχημένες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και να συνεχίσει τη δουλειά του στο θέατρό της, αναλαμβάνοντας την παραγωγή. Ετσι η ομάδα θα συνεχίσει παρουσιάζοντας δύο έργα στην κεντρική σκηνή, από Τετάρτη έως Κυριακή, και άλλες τρεις παραστάσεις στη «νέα σκηνή», κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το πρώτο έργο της κεντρικής σκηνής, που ξεκινάει τις παραστάσεις της αύριο, είναι το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα John Millington Synge «Ενας ήρωας - το καμάρι της Δύσης». Το έργο γράφτηκε 100 χρόνια πριν, το 1907. Στο χωριό της περιφέρειας Μεγιό, στην άκρη του δυτικού κόσμου, στις απότομες όχθες της καθολικής Ιρλανδίας, τίποτα δεν αλλάζει. Ολοι ζουν στο δικό τους ρυθμό, αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την κοινωνία, ώσπου να εμφανιστεί στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του, Πέγκιν, ένας νεαρός ξένος, που γρήγορα θα αναδειχτεί σε ήρωα του χωριού και σε ίνδαλμα των γυναικών, που θα του χαρίσουν την προσοχή, την περιποίηση και την καρδιά τους.

Ο John Millington Synge έζησε μόνο 38 χρόνια (1871-1909) και έγραψε τον «Ηρωα - Το καμάρι της Δύσης» δύο χρόνια πριν πεθάνει. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Δημήτρης Ημελλος. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας - Ζένια Κριτσέφσκαγια. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Κώστας Μαγγίνας. Χορογραφία - Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μίχος. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Αννα Κουτσαφτίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Οθων Μεταξάς, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη.

No comments: