Wednesday, November 12, 2008

Επίκαιρος ... «Εμποράκος»



Με το κορυφαίο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» εγκαινιάζεται αύριο το θέατρο «Ζίνα» (πρώην κινηματογράφος της λεωφόρου Αλεξάνδρας που ανακαινίστηκε σε υπερσύγχρονη θεατρική σκηνή). O Γιάννης Ιορδανίδης, στη νέα του συνεργασία με τον Θύμιο Καρακατσάνη, σκηνοθετεί τον ηθοποιό στο ρόλο του Γουίλι Λόμαν. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον δυνάμει απειλή για όλον τον κόσμο.

Ο εμποράκος Γουίλι Λόμαν ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα και με τον τρόμο ότι οι άλλοι τον θεωρούν αποτυχημένο. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλερ απομυθοποιεί το λεγόμενο αμερικανικό όνειρο, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο - τις ελπίδες και τους φόβους της μικροαστικής τάξης.

Ο ίδιος ο Μίλερ έγραφε για το έργο του: «Η τρομοκρατία σήμερα δεν άλλαξε και πολύ. Το έργο μου είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο εμποράκος είναι η τραγωδία ενός ανθρώπου που πίστεψε πως μόνο εκείνος δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν, για όλη την ανθρωπότητα, κάποιοι φρεσκοξυρισμένοι, άκαμπτοι κύριοι που παροικούν σήμερα την κορυφή των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και των διαφημιστικών γραφείων». Το έργο πρωτοπαίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1949 και χάρισε στον Μίλερ το βραβείο «Πούλιτζερ» καλύτερου έργου την ίδια χρονιά.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν επίσης: Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Ρούφας, Ελευθερία Ρήγου, Χάρης Εμμανουήλ, Στάθης Κακαβάς κ.ά.

No comments: