Thursday, November 13, 2008

Για την Αλίκη Βουγιουκλάκη...

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το φαινόμενο Αλίκη πάντα ζωντανό
Φωτογραφίες, υλικό και σαράντα κοστούμια από παραστάσεις της σε έκθεση στην Αθηναΐδα

Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει επιστρέψει στην καθημερινή ειδησεογραφία, πότε με το βιβλίο που γράφτηκε για τη ζωή της από τον γιο της Γιάννη Παπαμιχαήλ και πότε με την τηλεοπτική σειρά που επιχειρεί να παρουσιάσει τη ζωή της.

Και τα δύο έχουν προκαλέσει πλήθος σχολίων για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να ασχοληθεί κανείς με τη ζωή της και να την παρουσιάσει σε χαρτί και σε -μικρή- οθόνη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το διαρκές ενδιαφέρον των Μέσων και του κόσμου δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες από την πρώτη προβολή των ταινιών και περισσότερα από δέκα χρόνια από τον θάνατο της Αλίκης, το φαινόμενο Βουγιουκλάκη δεν είναι πρόθυμο να σβήσει.

  • Ανανεωμένη εμμονή

Οι ταινίες της, βέβαια, που δεν έπαψαν ποτέ να προβάλλονται από την τηλεόραση, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και να διαμορφώνουν νέες γενιές μικρών θεατών που μεγαλώνουν βλέποντας τα νάζια και τη χαρισματική παρουσία της Αλίκης στην οθόνη, στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο», τη «Σωφερίνα», την «Αλίκη στο Ναυτικό», το «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», τη «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» και τις δεκάδες ακόμη ταινίες της.

Μια έκθεση έρχεται να συμπληρώσει την ανανεωμένη εμμονή για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό είδωλο που έχει περάσει μέχρι σήμερα από τη χώρα. Στον πολυχώρο της «Αθηναΐδας» στον Βοτανικό έχει αρχίσει να λειτουργεί μια καλοστημένη έκθεση με δεκάδες φωτογραφίες και υλικό από παραστάσεις της Αλίκης, ενώ το βασικό έκθεμα είναι τα σαράντα κοστούμια από παραστάσεις και ταινίες. Στο κεντρικό σημείο της εισόδου βρίσκεται η λευκή τουαλέτα από την «Εβίτα», ανάμεσα σε δύο διαχωριστικά γεμάτα από φωτογραφίες-πορτρέτα της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Η έκθεση, που βασίζεται στις συλλογές φανατικών οπαδών της, περιλαμβάνει επίσης προσωπικά της αντικείμενα, που προέρχονται από το καμαρίνι της στο θέατρο «Αλίκη», αλλά και από σημαντικές στιγμές της ζωής της, σαν την κουάφ του γάμου της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η αφιερωματική έκθεση στην Αθηναΐδα διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τον προφανούς προέλευσης τίτλο «Το πιο λαμπρό αστέρι», αλλά και από τον Γιάννη Παπαμιχαήλ, που συμμετείχε με αντικείμενα που έχει στην κατοχή του. Σκοπός της εταιρείας είναι να πλουτίσει τη συλλογή κοστουμιών και αντικειμένων και να εξασφαλίσει τη μόνιμη στέγασή της σε ειδικό χώρο.

Η έκθεση για την Αλίκη Βουγιουκλάκη στον πολυχώρο της Αθηναΐδας θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, με ώρες υποδοχής του κοινού, 5 μ.μ. - 9 μ.μ. καθημερινά. Την Κυριακή η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

No comments: