Monday, November 10, 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 27 Νοεμβρίου 2008


Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά γιορτάζουμε για πρώτη φορά φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο την Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, στις οποίες πρωτοστάτησε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και στις οποίες συνέβαλαν ενεργά ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Drama/Theatre & Education Association-IDEA),αλλά και πολλοί φίλοι και συνεργάτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιερώνεται πλέον ο εορτασμός της ημέρας αυτής που μόνο τυπικά επετειακό χαρακτήρα δεν μπορεί να έχει.

Αν ανατρέξουμε στη διαδρομή έως την καθιέρωση του εορτασμού, θα αντικρίσουμε πάνω απ’ όλα το μόχθο και τον αγώνα δασκάλων, εμψυχωτών και καλλιτεχνών που εργάζονται στην τυπική ή/και τη μη τυπική εκπαίδευση για ένα σχολείο δημιουργικό, πλούσιο σε ερεθίσματα και ιδέες, ανοιχτό σε εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και επικοινωνίας, για ένα σχολείο που ξεφεύγει από τα στενά όρια της μηχανιστικής μάθησης και της αναπαραγωγής μονοδιάστατων ανθρώπων. Θα δούμε την αγωνία του μοναχικού αγωνιστή αλλά και το μεγαλείο της συλλογικότητας, τα αμήχανα βήματα σ’ ένα θολό τοπίο αλλά και τη χαρτογράφηση άγνωστων περιοχών στον εκπαιδευτικό χώρο, την αποθάρρυνση από την έλλειψη επίσημης στήριξης αλλά και τη μέγιστη αναγνώριση από τα γεμάτα εμπιστοσύνη βλέμματα των παιδιών και των νέων και ενός όλο και πιο μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Η ημέρα αυτή επομένως ας είναι πρώτ’ απ’ όλα αφορμή για αναστοχασμό της πορείας που έχουμε διανύσει και των κατακτήσεών μας στον τομέα της βιωματικής μάθησης και της θεατρικής παιδείας. Ας είναι όμως και αφορμή για διερεύνηση των αναγκών που προκύπτουν μέσα από μια όλο και πιο σύνθετη πραγματικότητα και για την αναζήτηση των επόμενων ατομικών και συλλογικών μας στόχων.

Ένας από τους στόχους αυτούς δεν μπορεί παρά να είναι η άρση της αντίφασης ανάμεσα στις επίσημες διακηρύξεις και στην έμπρακτη εφαρμογή θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως οι παράγραφοι 1α του άρθρου 29 και 2 του άρθρου 31 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και στην πληρέστερη δυνατή ανάπτυξη των χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του.»

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται και προάγουν το δικαίωμα του παιδιού να συμμετέχει πλήρως στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή και ενθαρρύνουν την προσφορά κατάλληλων και ίσων ευκαιριών για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.»

Ας θεωρήσουμε προσωπική μας υπόθεση την εφαρμογή των αρχών αυτών, έχοντας υπόψη ότι η υπεράσπισή τους ισοδυναμεί με την άνθιση και η υποβάθμισή τους με το μαρασμό κάθε μορφής ατομικής και συλλογικής ζωής.

«Ένας άλλος αέρας πνέει…και εμπνέει..» ας είναι το φετινό μας σύνθημα κι ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με φαντασία, τόλμη και αγάπη, με όποιο τρόπο μπορεί και θεωρεί ο καθένας προσφορότερο.

Ας εμπνευστούμε από το μήνυμα αυτό, όπως κι από εκείνα του IDEA και της Ξένιας Καλογεροπούλου, ας οργανώσουμε μικρά δρώμενα μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, ας καλέσουμε ανθρώπους του Θεάτρου στα σχολεία, ας παρακολουθήσουμε παραστάσεις που προσφέρονται από θέατρα για την ημέρα αυτή κ.ά.

Στην ιστοσελίδα μας www.TheatroEdu.gr υπάρχουν προτάσεις, παιχνίδια, ασκήσεις, σχέδια μαθημάτων που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για νέες καλλιτεχνικές δράσεις.

Τέλος, ας μοιραστούμε τις ιδέες μας, τον ενθουσιασμό και τη χαρά τη δική μας και των παιδιών στέλνοντας στο theatro@theatroedu.gr ιδέες, ανταποκρίσεις, ευχές, φωτογραφίες, μηνύματα για τον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νοέμβριος 2008

No comments: