Thursday, November 13, 2008

Οι εραστές της Βερόνας και η μαφία


Από τα πιο αναγνωρισμένα μπαλέτα της διεθνούς σκηνής, με ρεπερτόριο που κινείται μεταξύ του μοντέρνου μπαλέτου και του πρωτοποριακού χοροθεάτρου, το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας έρχεται στο Θέατρο Badminton από τις 19 Νοεμβρίου, μ' ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε δύο σπουδαίους χορογράφους της εποχής μας: τον Πετρ Ζούσκα και τον Γιούρι Βάμος.

«Solo for Three», σε χορογραφία Πετρ Ζούσκα
* Ο πρώτος, που είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Πράγας την τελευταία 5ετία, δημιούργησε το «Solo for Three», ένα μοντέρνο, βαθιά συγκινητικό χοροθέατρο, εμπνευσμένο από τις ζωές και τα τραγούδια τριών πολυδιάστατων, μυθικών καλλιτεχνών: του Βέλγου Ζακ Μπρελ (1929-1978), του Τσέχου Καρέλ Κριλ (1944-1994) και του Ρώσου Βλαντιμίρ Βισότσκι (1938-1980). Καθένας από αυτούς, με τη διαδρομή του στο τραγούδι, την ποίηση ή το θέατρο, επηρέασε καλλιτεχνικά, αισθητικά και ιδεολογικά τις δεκαετίες του '60 και του '70 στη χώρα του κι έγινε σύμβολο για ολόκληρο το νεανικό κίνημα της Ευρώπης.

Δεν ήταν αυτό το μοναδικό κοινό τους σημείο· και οι τρεις συνάντησαν την ίδια τραγική μοίρα του πρόωρου θανάτου πριν κλείσουν τα 50 τους χρόνια. Στην παράσταση, ακούγονται οι φωνές των τριών τροβαδούρων και 43 ποιήματα και τραγούδια τους (μεταφρασμένοι στα ελληνικά, οι στίχοι θα προβάλλονται σε υπέρτιτλους). Στο χοροθέατρο «Solo for Three» παίρνουν μέρος 25 χορευτές. Θα παρουσιαστεί στο Μπάντμιντον, από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου.

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε χορογραφία Γιούρι Βάμος
* Ο δεύτερος χορογράφος, που τιμάται από το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, είναι ο Γιούρι Βάμος, σημερινός διευθυντής της Deutsche Oper am Rhein κι ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Μπαλέτου της Πράγας. Αυτός είδε με εντελώς καινούργια ματιά το διάσημο μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ και την κλασική ερωτική ιστορία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σέξπιρ. Το νεαρό ζευγάρι δεν ερωτεύεται στη Βερόνα του 1500, αλλά στα σοκάκια μιας ιταλικής πόλης στις αρχές του 1930, όταν η μαφία οργιάζει. Η χορογραφική ανάγνωση του Βάμος, με τη συμμετοχή 50 χορευτών, είναι μοντέρνα, δυναμική και αισθησιακή. Το μουσικό μέρος αποδίδουν 70 μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Σεργκέι Πολουέκτοβ. Στο Μπάντμιντον παρουσιάζεται από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου.

* Τα εισιτήρια για το «Solo for Three» κοστίζουν από 58 έως 28 ευρώ και 15 ευρώ το φοιτητικό. Για το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κοστίζουν από 75 έως 25 ευρώ και 15 ευρώ το φοιτητικό. Προπωλούνται ήδη στα Virgin Megastores.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/11/2008

No comments: