Wednesday, November 12, 2008

Περιμένοντας τον... γιατρό



Εχει ένα άρωμα... Μπέκετ το πρώτο θεατρικό έργο του ημέτερου Αρκά «Εχθροί εξ αίματος», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Σ' αυτή την τραγικωμωδία διάρκειας μιας ώρας, ο δημοφιλής κομίστας με ρεαλιστικό... σουρεαλισμό και με ιατρικό μικροσκόπιο ανιχνεύει τον μικρόκοσμο του σώματος, έχοντας πρωταγωνιστές το Παχύ έντερο και το Λεπτό έντερο. Και τα δύο προσπαθούν να γλιτώσουν όταν το σώμα του αλκοολικού άντρα όπου συνυπάρχουν έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο έπειτα από ατύχημα και ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε κώμα. Περιμένοντας το... νεφρό το Δεξί κάποιες στιγμές για ενημέρωση σοβαρών βλαβών στα άλλα όργανα.

Ο Αρκάς μιλάει για το επικείμενο «τέλος του παιχνιδιού», τον αγώνα επιβίωσης, την αγωνία του θανάτου. Για τη δυσκολία συνεννόησης. Για την ανέφικτη αρμονία. Για τη φθορά της εξουσίας που συμπαρασύρει στον πάτο όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ενώ οι επιτήδειοι επιβιώνουν. Στακάτος, μινιμαλιστικός διάλογος με το ιδιότυπο μαύρο χιούμορ του, υπαρξιακές αναζητήσεις και κοινωνικές αιχμές.

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έστησε μια στρωτή παράσταση ισορροπώντας θριλερικά ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο. Ευφάνταστοι συνεργάτες του, η Μαγιού Τρικεριώτη με το αιμάτινης υφής σκηνικό της (ένα κόκκινο φουσκωτό στρώμα με λίγα αιωρούμενα αντικείμενα που μοιάζει με ενδοχώρα του σώματος) και η Αγγελική Στελλάτου που δίνει μια χαριτωμένη κινησιολογική ζωντάνια στα τρία... όργανα.

Εξοχος ο Λαέρτης Μαλκότσης ως αφελές, καλοπροαίρετο και πάσχον Παχύ έντερο. Αντάξιοι συμπαραστάτες ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ως Λεπτό έντερο... στριμμένο, ειρωνικό, καχύποπτο και ο Παντελής Δεντάκης, πονηρός μεσάζων ως Δεξί νεφρό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2008

No comments: