Thursday, November 13, 2008

Χειμώνας... πολλών αστέρων

Με όχημα το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» οι Σερραίοι υποδέχονται ένα μεγάλο Φεστιβάλ


Αυτές τις μέρες η πόλη των Σερρών βιώνει κάτι πρωτόγνωρο. Καλλιτεχνική δημιουργία, έκφραση, παραγωγή και κατάμεστες αίθουσες από νεαρούς φιλότεχνους κι όχι μόνο Σερραίους. Κι όμως δεν είναι καλοκαίρι. Με «όχημα» ένα πλήρως ανακατασκευασμένο και υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια», οι Σέρρες υποδέχονται για πρώτη φορά ένα μεγάλο χειμωνιάτικο Φεστιβάλ. Πλούσιο σε θέατρο, μουσική και χορό. Με διάρκεια μέχρι τις 10 Μαΐου, θα φιλοξενήσει από παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και παιδικό θέατρο μέχρι σημαντικά ονόματα της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής και τέσσερις ομάδες σύγχρονου χορού.

Με το στίχο του Διονυσίου Σολωμού «όλα ελάμπανε τ’ αστέρια και τα κοίταζες εσύ», το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών επιχειρεί να σκαρφαλώσει φέτος στα αστέρια διαγράφοντας το δικό του καλλιτεχνικό δρόμο, με την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια.

«Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και να δημιουργούμε πολιτισμό μέσα στο χειμώνα μ’ ένα δικό μας Φεστιβάλ τέτοιας ροής και ποιότητας και ταυτόχρονα ανοιχτό στο διάλογο με τα ζητήματα που επιτάσσει η νέα εποχή στην οποία ζούμε. Αυτή την προσπάθεια επιθυμούμε να συνεχίσουμε, ώστε να αποκτήσει η πόλη μας εν καιρώ καλλιτεχνική οντότητα και παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια», λέει στον ΕΤ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, κ. Θοδωρής Γκόνης.

Μέχρι πρότινος οι Σέρρες διέθεταν μια κινηματογραφική αίθουσα και ένα θέατρο, που, αν και ιστορικό για την πόλη και τους κατοίκους, ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Η επιθυμία και η δίψα των ανθρώπων του ΔΗΠΕΘΕ για καλλιτεχνική έκφραση ήρθε και έδεσε με τη δημιουργία των «Αστεριών». Διότι, όπως τονίζει ο κ. Γκόνης, «πρέπει να έχεις το ανάλογο γήπεδο για να έχεις και την ανάλογη ομάδα. Σαν περιφερειακός θεατρικός οργανισμός που είμαστε οφείλουμε να ενεργούμε δυναμικά και να ερχόμαστε σε ρήξη με την Πολιτεία όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το ΔΗΠΕΘΕ, όπως και τα υπόλοιπα, είναι ο χειμώνας. «Τα δημοτικά θέατρα έχουν συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές περιοδείες. Κι όχι άδικα. Τους χειμερινούς μήνες βουλιάζουν μέσα στα χιλιάδες προβλήματά τους. Για να επιβιώσουν όμως ως θεσμός, σημασία έχει να συγκροτηθεί μια οργανωμένη προσπάθεια καλλιτεχνικής δράσης μέσα από τοπικά δρώμενα, με πανελλήνια εμβέλεια και όχι τοπική». Τι είναι όμως αυτό που λείπει; Ο κ. Γκόνης είναι κατηγορηματικός: «Η οργάνωση, η σοβαρότητα και οι πόροι.

Οταν το υπουργείο μας χρωστάει τα λεφτά της προηγούμενης χρονιάς, οι παραγωγές τρέχουν και οι ηθοποιοί μένουν απλήρωτοι, τι έργο να ανεβάσεις». Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών έκανε το πρώτο βήμα. Μακάρι να υπάρξουν μιμητές ώστε η περιφέρεια να πάψει να φυτοζωεί πολιτιστικά τους χειμερινούς μήνες αλλά και να γλιτώσει από τις «αρπαχτές» του καλοκαιριού. Μακάρι, επίσης, τέτοιες πρωτοβουλίες να ενισχύονται από το κράτος που συνηθίζει να σκορπάει επιχορηγήσεις συχνά με μικροπολιτικά κριτήρια.

ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 12.11.08

No comments: