Tuesday, November 11, 2008

Ο Γιάνναρης βρήκε το «Eldorado» του

Πολλές, χωρίς σφικτό κορμό και συνοχή, οι παραστάσεις του Θεάτρου «Χώρα» για το 2008-2009 (οι 11 από τις 16 είναι νέες δουλειές), που πάντως συνδυάζουν το ελληνικό έργο με πανελλήνιες πρεμιέρες. Μήπως ρίχνουν ...λάδι στον πληθωρισμό και υπερκορεσμό της θεατρικής Αθήνας;

Το παραδέχεται κι ο Λυκιαρδόπουλος. «Θέλαμε, όμως, το θέατρο να γίνει "κυψέλη" θεατρικών δράσεων και ζυμώσεων». Χωρίς καλλιτεχνικό στίγμα; «Θα δοθεί φέτος, από το «Eldorado» του Μάγιενμπουργκ, που θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Θα ήθελα να είναι η συνέχεια μιας άλλης παραγωγής μου, του "Festen", που σκηνοθέτησε η Κνούτσεν πριν από δύο χρόνια. Οι υπόλοιπες παραστάσεις λειτουργούν, με άλλα λόγια, ως δορυφόροι γύρω από αυτή τη βασική επιλογή».

Στις πανελλαδικές πρεμιέρες του «Χώρα», εκτός από το «Eldorado» (27 Ιανουαρίου), είναι και το «Chatroom» της Εντα Γουόλς (12 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου). Και οι δύο παραστάσεις είναι παραγωγές της «Coyot».

Το νεοελληνικό έργο εκπροσωπείται από την επανάληψη του «Δρόμου» του Φ. Φιλίππου (πέρυσι ήταν στις «Δοκιμές» του «Αμόρε»), την επανάληψη του «Λιωμένου Βούτυρου» του Σ. Σερέφα (πέρυσι ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο), τη «Γένεση» του Αλέξη Σταμάτη (4 Φεβρουαρίου, σκηνοθεσία Αύρα Σιδηροπούλου, παραγωγή της «Coyot») και από τη «Γυναίκα loser» της Βίλης Σωτηροπούλου (έχει ήδη ανεβεί).

Από τις υπόλοιπες παραστάσεις, οι παραγωγές του «Χώρα» είναι οι εξής: «Χοντροί άνδρες με φούστες» του Νίκι Σίλβερ (24 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Καραχαδάκη), «Η Νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Κολτές (23 Φεβρουαρίου, σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα) και «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ (15 Μαΐου, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου). Η Μάρθα Φριντζήλα ανεβάζει τον «Ερωτα» της Λ. Πετρουσέφσκαγια (η πρεμιέρα την Τετάρτη, συμπαραγωγή με την «Coyot»).

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς από τον όγκο τους, τα έξοδα των παραγωγών στο «Χώρα» είναι τεράστια. «Για να τα βγάλουμε πέρα, πήραμε με τον Κωνσταντίνο δάνειο», αποκαλύπτει ο Λυκιαρδόπουλος. Αυτός είναι κι ο λόγος που φέτος θα κάνουν αίτηση για κρατική επιχορήγηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2008

No comments: