Wednesday, November 12, 2008

Και ο Λάκης, το βιολί του


Οξεία και ανηλεής, η πολιτική του σάτιρα στο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», έχει κάνει πολλούς από τους στόχους της να ανεβούν στη... στέγη - μετά βεβαίως ξανακατέβηκαν, διότι, ως γνωστόν, το αυτί των περισσότερων Ελλήνων πολιτικών δεν ιδρώνει. Τέλος πάντων. Φέτος ήρθε και η σειρά του Λάκη να ανεβεί στη στέγη, ακολουθώντας την πορεία των νεύρων του μέσου Ελληνα.

Ενας σύγχρονος Ελληνας που βγαίνει από τα ρούχα του, βγαίνει από το σπίτι του, βγαίνει από τον εαυτό του και του βγαίνει η ψυχή είναι ο Λάκης Λαζόπουλος στην παράσταση. Και η Χρύσα Ρώπα η συμβία του
Αναφερόμαστε φυσικά στο νέο έργο του Λάκη Λαζόπουλου «Ο βιοπαλαιστής στη στέγη», με τον ίδιο και τη Χρύσα Ρώπα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πρεμιέρα δεν έχει ακόμα οριστεί, θα είναι πάντως μέσα στον Νοέμβριο. Η παράσταση όμως θα γίνει στην αίθουσα Αντιγόνη, στο καινούργιο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254).

Από τη... στέγη της Πειραιώς ο Λάκης, ως σύγχρονος Οδυσσέας, ταξιδεύει στην ιστορία του νεοέλληνα από το 1960 έως σήμερα, παρατηρεί τη διάλυση του «εμείς», την άνοδο του «Εγώ», την κάθοδο των συναισθημάτων, το πέρασμα στη διαφθορά. Ο Οδυσσέας είναι «ο σύγχρονος Ελληνας, που βγαίνει από τα ρούχα του, βγαίνει από το σπίτι του, βγαίνει από τον εαυτό του, του βγαίνει η ψυχή καθημερινά».

Τα όσα αφηγείται η παράσταση κάπου τα ξέρουμε. Η ιστορία ξεκινά απ' την αρχή. Με τον, βιοπαλαιστή από τα γονίδιά του, Ελληνα που κουβαλά πάντα μαζί του τη μάνα, τον πατέρα, τα αδέρφια, τη γυναίκα, το παιδί, την πεθερά, τους θείους και προσπαθεί να τους βολέψει όλους. Τα κουτσοφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και φτάνει στο σήμερα. Το κυνήγι του χρήματος θα τον οδηγήσει στις μίζες, στα ρουσφέτια, στις προμήθειες, στη χαμένη Ελλάδα του 2008, στα χαμένα όνειρα. Και μια μέρα ξυπνά και τα έχει καταφέρει! Πολλά λεφτά, μεγάλο σπίτι, Φιλιππινέζες, αυτοκίνητα, σκάφος, χλιδάτες διακοπές στην Ψαρού και τα νεύρα του είναι και αυτά πολυτελείας!

Τι άλλο να ζητήσει; Εννοείται ότι η ντομάτα, η φέτα και η ελιά είναι ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Το παρόν καταναλώνει κυρίως σούσι.

Συνοδοιπόρος του Οδυσσέα είναι η Πηνελόπη (η Χρύσα Ρώπα δηλαδή), που προσπαθεί να κρατήσει το σπίτι, το παιδί, τη ζωή που χάνεται, τον έρωτα που συνθλίβεται στα χρόνια της φθοράς, της απιστίας και της απληστίας.

Με το χιούμορ της απόγνωσης, αλλά κι αυτό της λύτρωσης, η παράσταση έχει γλυκόπικρη γεύση, σκηνοθέτη τον Λαζόπουλο κι ένα δυναμικό καστ, που καλωσορίζει πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Παίζουν οι: Ανδρέας Φυλακτού, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Σόλων Τσούνης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Τίτος Λίτινας, Σοφία Καζατζιάν, Σύνθια Μπάτση, Μαρία Αντουλινάκη, Χαρά Τσιτομενέα, Πάνος Βλάχος, Αγγελος Τριανταφύλλου, Μπάμπης Γούσιας. Εμφανίζονται οι χορευτές Γιώργος Κωστοπουλος και Ροδή Στεφανίδου.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, σταθερού συνεργάτη του Λάκη Λαζόπουλου τα τελευταία χρόνια. Μεταφέρουν τη σκληρή πραγματικότητα σ' έναν υδάτινο κόσμο, που κινείται συνεχώς. Οι φωτισμοί είναι της Ελευθερίας Ντεκώ, τα κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Οι κινησιολογικές παρεμβάσεις είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο Αλέξανδρος Γραμματόπουλος ετοίμασε τα βίντεο που αποδίδουν το υποκειμενικό βλέμμα του Οδυσσέα την ώρα που βουλιάζει. Τέλος η μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, όπως και τα τραγούδια που ακούγονται με στίχους του Λαζόπουλου.

Ν.ΧΑΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2008

No comments: