Monday, November 10, 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-IDEA

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008


Ως πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Drama/Theatre & Education Association-IDEA), ανακηρύσσω με μεγάλη μου χαρά την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Καθιερώνουμε σήμερα τη δική μας ημέρα της πολύμορφης και ιδιαίτερης συμβολής του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, στην προσπάθειά μας για ανθρωπιστική παιδεία, διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειρήνη για όλο τον κόσμο, και ειδικότερα για τους νέους, τα παιδιά και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες που απειλούνται από τη βία.

Ξέρουμε όμως ότι οι μέρες που ζούμε δεν ευνοούν τους πανηγυρισμούς. Ο καθένας σήμερα, όπου και να ζει, έχει την οδυνηρή επίγνωση πως οι κλιματικές αλλαγές, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, η βία, η φτώχεια και το AIDS αγγίζουν άμεσα τη ζωή μας και απειλούν το μέλλον μας. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι καλλιτέχνες και γενικότερα όσοι ασχολούνται με το θέατρο στην εκπαίδευση, καθώς και η κάθε κοινότητα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη ανθρωπιάς, τη συνεχή πίεση στο όνομα της αποδοτικότητας και την αυξανόμενη απελπισία της νεολαίας[1]. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου έτσι και η σημερινή οικονομική κρίση έχει μετατρέψει τα σπίτια, τα σχολεία και τους εργασιακούς μας χώρους σε ένα οικουμενικό «θέατρο της απόγνωσης και της άρνησης».

Έχουμε όμως και πραγματικούς λόγους να ελπίζουμε. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, κοινότητες, σχολεία, πανεπιστήμια και κέντρα πολιτισμού δημιουργούν νέα έργα και παραστάσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας, αντλώντας από δεκαετίες πειραματισμού, έρευνας και συνεργασίας. Βιομηχανικά απόβλητα ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε μουσικά όργανα και σε γλυπτά επικών διαστάσεων. Τα θρανία παραμερίζονται και οι σχολικές αίθουσες του ανταγωνισμού και της αποξένωσης μετατρέπονται σε «θέατρα συλλογικότητας και καινοτομίας». Καλλιτέχνες του θεάτρου και πανεπιστημιακά τμήματα συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κρατούμενους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση, να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εδραιώσουν δίκτυα συνεργασίας. Στις ενενήντα χώρες-μέλη που εκπροσωπούνται σήμερα στον IDEΑ, είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο εκπαίδευσης, που βασίζεται στις γλώσσες των τεχνών. Η πρότασή μας συμπίπτει με την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν άμεσα τα πράγματα στον κόσμο, προτού να είναι πλέον αργά.

Παρ’ όλο που εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι τέχνες πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση, με στόχο αυτή να καλλιεργεί τα διαφορετικά είδη νοημοσύνης και την κοινωνική συνείδηση και να προετοιμάζει τους ανθρώπους για έναν κόσμο διαρκώς εξελισσόμενο, προσανατολισμένο στην τεχνολογία και «βασισμένο στη γνώση», δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Σε πολλά μέρη του «ανεπτυγμένου» κόσμου, οι τέχνες στην εκπαίδευση σταδιακά αντικαθίστανται από φορητούς υπολογιστές και «βασικές δεξιότητες»∙ και παντού στον κόσμο, γονείς και εκπαιδευτικοί ακόμα θεωρούν τις τέχνες στο σχολείο, στην καλύτερη περίπτωση, περιττή πολυτέλεια και, στη χειρότερη, ανέφικτα για τους πολλούς ελιτίστικα προνόμια, που δεν έχουν σχέση με τη δική τους πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν, στο φετινό εορτασμό της 27ης Νοεμβρίου[2] ας καλέσουμε γείτονες, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, εργαζόμενους, πολιτικούς και φίλους που δεν ανήκουν στην κοινότητα του θεάτρου στην εκπαίδευση να γιορτάσουν μαζί μας!

Ας αφηγηθούμε, ή ακόμα καλύτερα ας παίξουμε, πώς το θέατρο στην εκπαίδευση διαπαιδαγωγεί και μεταμορφώνει, και ας ακούσουμε προσεκτικά τα ερωτήματα εκείνων που δεν έχουν γίνει ακόμα συνεργάτες μας σ’ αυτή την οικουμενική προσπάθεια. Ας γίνει η 27η Νοεμβρίου μια ημέρα που θα μοιραστούμε με τους άλλους τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει και θα τους καλέσουμε να συνεργαστούν μαζί μας στην προσπάθεια για τη μεταμόρφωση του κόσμου μας.

Dan Baron Cohen,

πρόεδρος του IDEA-Διεθνούς Οργανισμού

για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

& της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση



[1] Οι συνθήκες αυτές κινητοποίησαν τους παιδαγωγούς θεάτρου, μουσικής, εικαστικών και χορού στη δημιουργία της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση (World Alliance for Arts Education). Βλ. την Κοινή Διακήρυξη υπογεγραμμένη από τον IDEA, το Διεθνή Οργανισμό για την Εκπαίδευση μέσω των Τεχνών (InSEA - International Society for Education through Art) και το Διεθνή Οργανισμό για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education) το 2006 στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ουνέσκο για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση.

[2] Η 27η Νοεμβρίου επιλέχθηκε γιατί σχετίζεται με το περιεχόμενο του άρθρου 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της ) και επειδή ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο υπογράφτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.


No comments: