Wednesday, November 12, 2008

Εξήντα διάσημοι σε εξήντα λεπτά

Η μεγαλύτερη χορωδία που είδατε ποτέ θα βρίσκεται από το Σάββατο στην Αθήνα. Ο Πάπας, ο Φρέντι Μέρκιουρι των Queen, η Βασίλισσα της Αγγλίας, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Εμινεμ, η Αφροδίτη της Μήλου είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα που ακολουθούν το ένα το άλλο σε αυτή τη μουσικοχορευτική σκυταλοδρομία.

Ο Ενιο σε δύο μεταμορφώσεις του, Μέριλιν Μονρόε και Μόνα Λίζα
Το... παντοδύναμο ταλέντο, που καταφέρνει να μεταφέρει όλους αυτούς από τα πέρατα της Γης αλλά και από τον... άλλο κόσμο στη σκηνή, δεν είναι άλλο από αυτό του Ενιο Μαρκέτο, του διάσημου μίμου. Ενσαρκώνει εξήντα διάσημους χαρακτήρες σε μια non stop παράσταση εξήντα λεπτών.

Σε αυτή επιβεβαιώνει τον τιμητικό (για την περίπτωσή του) τίτλο του «ζωντανού καρτούν», με τον οποίο έχει γίνει διεθνώς γνωστός, με τρόπο μοναδικό. Κοστούμια, μάσκες και περούκες από χαρτί είναι το μοναδικό μέσο, μαζί με τη μουσική, που χρησιμοποιεί ο Μαρκέτο για τις παραστάσεις του. Το ρεπερτόριό του βασίζεται πια σε πάνω από εκατό παγκοσμίως γνωστούς χαρακτήρες. Ετσι με αστείρευτη φαντασία, δεξιοτεχνία, ταχυδακτυλουργική ταχύτητα και σπαρταριστό χιούμορ φτιάχνει μια πετυχημένη συνταγή για ένα σόου που θυμίζει παιδικό βιβλίο, με τους χάρτινους ήρωες να ξεπετάγονται ολοζώντανοι από κάθε σελίδα.

Ο Βενετός Ενιο Μαρκέτο έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του Βόλου, το 2003. Γεννήθηκε το 1960 στη γειτονιά του Κάρλο Γκολντόνι και επηρεάστηκε από τα καρτούν του Ντίσνεϊ, το Καρναβάλι της Βενετίας και τις χορογραφίες της Πίνα Μπάους. Ετσι δημιούργησε μια προσωπική θεατρική γλώσσα, που στηρίζεται στη μιμική, το χορό και τη γρήγορη αλλαγή των κοστουμιών, που είναι καμωμένα από χαρτί.

Εχει συμπράξει με πολλά από τα διάσημα αστέρια του τραγουδιού, όπως τον Φρέντι Μέρκιουρι, την Τίνα Τέρνερ, τον Πρινς, τον Τζορτζ Μάικλ, τον Ελτον Τζον και την Μπιοργκ.

Οπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν, όλα αυτά ξεκίνησαν όταν ως απλός ζωγράφος οραματίστηκε μια χάρτινη Μέριλιν Μονρόε να έρχεται πετώντας κατά πάνω του. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μιμική και παίζοντας με κοστούμια από χαρτί τα συνδύασε με τις καθόλου ευκαταφρόνητες ικανότητές του στο χορό. Κάπως έτσι ο Ενιο εξελίχθηκε σε έναν καταπληκτικό περφόρμερ, που σε ένα one man show ξεσηκώνει το κοινό, που σκάει στα γέλια από την πρώτη στιγμή, και του κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό ώς το τέλος.

Στην Ελλάδα θα επιχειρήσει να σπάσει το ρεκόρ των μιμήσεών του καλώντας επί σκηνής στην ήδη «στριμωγμένη» παρέα του από τον Ελβις και την Κάλλας, μέχρι τη Σερ, τη Σελίν Ντιόν, τους διάσημους τρεις τενόρους, τον Μπόι Τζορτζ, τη Μαντόνα, την Γκλόρια Γκέινορ αλλά και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τη Μόνα Λίζα!

info:

* ΑΘΗΝΑ: Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος).

Παραστάσεις: Σάββατο 15/11 (6 μ.μ. και 9 μ.μ.), Κυριακή 16/11 (6 μ.μ. και 9 μ.μ.), Τρίτη 18/11 (9 μ.μ.). Εισιτήρια: Α' Διάζωμα: 40 ευρώ, Β' Διάζωμα: 30 ευρώ.

Πληροφορίες κρατήσεις: 210-6465000

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θέατρο Εγνατία, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλατεία Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310-225172. Παραστάσεις: Παρασκευή 21/11 (9.30 μ.μ.), Σάββατο 22/11 (6.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.), Κυριακή 23/11 (00.30 μ.μ.). Εισιτήρια: 25 ευρώ. Πληροφορίες κρατήσεις: 2310-428027.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2008

No comments: