Wednesday, April 8, 2015

Η ένταση παραμένει στις κρατικές σκηνές

Στιγμιότυπο από παλαιότερη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Γιάννη Βούρου.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2015
Ολες οι πλευρές στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο. Διότι τέτοιο μπέρδεμα πράγματι δεν θυμάται κανείς. Κι όχι μόνο για τη διένεξη ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη και το Εθνικό Θέατρο, τον νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Σωτήρη Χατζάκη και το Δ.Σ. τού από το υπουργείο εποπτευόμενου οργανισμού, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά και για το νέο μέτωπο που αφορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, απ’ όπου και υπήρξαν χθες οι πιο ηχηρές εξελίξεις.


Διότι χθες η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου υπέβαλε την «οριστική και αμετάκλητη παραίτησή της» στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, την οποία, όπως σημειώνει, έχει θέσει στη διάθεσή του από τις 2/2/15, αλλά από τότε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ή ενημέρωση από την πλευρά του ΥΠΠΟ. Αντίστοιχη επιστολή, πολύ πιο αιχμηρή πάντως, απέστειλε στον υπουργό και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Φίλιππος Γράψας, ο οποίος επίσης παραιτείται δηλώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι το ΚΘΒΕ «απαξιώνεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό από την Πολιτεία».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος δηλώνει ότι «οι αποχωρήσεις της Μ. Λυσαρίδου και του Φ. Γράψα είναι απώλεια για το ΚΘΒΕ» και ευελπιστεί «οι παραιτήσεις τους να λειτουργήσουν αφυπνιστικά ως προς την Πολιτεία». Χθες, ο Γ. Βούρος συναντήθηκε με τους εργαζομένους του ΚΘΒΕ, που εδώ και 10 ημέρες κάνουν στάσεις εργασίας και θα τις συνεχίσουν και μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη είναι όλοι απελπισμένοι θεωρώντας ότι το ΥΠΠΟ «λύσεις δεν δίνει, λεφτά δεν δίνει και μόνο προτείνει συρρίκνωση σκηνών». Οι 400 χιλ. ευρώ που υποσχέθηκε προσφάτως το υπουργείο δεν έφτασαν και ουδείς μπορεί να φανταστεί τι ακριβώς έχει στο μυαλό του το ΥΠΠΟ σχετικά με την κρατική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας, με την οποία οι σχέσεις φαίνονταν καλές.
  • Η Αρχή είπε «ναι»
 Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια της αλλόκοτης κόντρας στο Εθνικό Θέατρο, η βασική χθεσινή εξέλιξη είναι μία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Η εξής: ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θεωρεί αυτονόητο ότι ένας εποπτευόμενος φορέας οφείλει και υποχρεούται να δώσει όποια στοιχεία τού ζητεί το υπουργείο που τον εποπτεύει, ακυρώνοντας το επιχείρημα που ισχυριζόταν ώς σήμερα η πλευρά του Εθνικού Θεάτρου. Το υπουργείο αναμένει και γραπτώς το πόρισμα αυτό της Αρχής για να συνεχίσει τις κινήσεις του, πάντα με γνώμονα «το συμφέρον του Εθνικού Θεάτρου και του θεσμού», όπως επιμένουν από το υπουργείο. Και φαίνεται ότι ύστερα από τις αρχικές βιασύνες, προχωρούν έχοντας διερευνήσει πλήρως όλα τα νομικά περιθώρια.

No comments: