Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την παράσταση του "Βασιλιά Ληρ", με τον Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο και ένα γερό θίασο νεότερων ηθοποιών που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Σλοβένος σκηνοθέτης Τομάζ Παντούρ. Η πρεμιέρα της σαιξπηρικής τραγωδίας αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, στις 16 Απριλίου, και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260. Μια πρώτη γεύση από την πολυαναμενόμενη παράσταση έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα ολιγόλεπτο τρέιλερ, όπου παρελαύνουν οι οκτώ ηθοποιοί μεταμορφωμένοι στους ήρωες της τραγωδίας τού Σαίξπηρ.

Ο Τόμαζ Παντούρ προσεγγίζει τον δικό του Ληρ ως ένα αγωνιώδες ταξίδι του πνεύματος, που έχει στο επίκεντρό του τον τραγικό Ληρ, γύρω από τον οποίο εξυφαίνονται σκοτεινές συνωμοσίες που έχουν ως επιβράβευση την εξουσία από την οποία αποσύρεται ο γέροντας βασιλιάς. Ο Σλοβένος σκηνοθέτης εστιάζει στην εγκατάλειψη και τη μοναξιά του ήρωα, αλλά και στη συνειδητοποίηση της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.
Ο Τόμαζ Παντούρ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Μάριμπορ, στη Σλοβενία (1989-1996), ενώ στη συνέχεια ίδρυσε τον διεθνή οργανισμό Pandur.Theaters, μεταφέροντας την έδρα του στη Μαδρίτη. Πέρσι είχε παρουσιάσει στη Λιουμπλιάνα, σε ενιαία παράσταση, Ριχάρδο Γ' και Β', ενώ τον επόμενο Νοέμβριο θα παρουσιάσει στη Μαδρίτη τον Φάουστ του Γκαίτε. Ο Σλοβένος καλλιτέχνης δεν έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το 1997, στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είχε παρουσιάσει τη μεγάλη συναυλία περφόρμανς του Γκόραν Μπρέγκοβιτς Η σιωπή των Βαλκανίων (Silence of the Balkans).
Ο Βασιλιάς Ληρ θα παρουσιαστεί στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260 για μονάχα 15 παραστάσεις, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας μέχρι τις 3 Μαΐου. Στη συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι πολύ πιθανόν να περιοδεύσει σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργος Κιμούλης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Γιώργος Γάλλος, η Κόρα Καρβούνη, η Πηνελόπη Τσιλίκα, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο Αργύρης Πανταζάρας και ο Χάρης Τζωρτζάκης.