Monday, April 6, 2015

Οι «Βάκχες» της Λυδίας Κονιόρδου

Ανακοινώθηκαν τα θερινά σεμινάρια αρχαίου δράματος

Οι «Βάκχες» της Λυδίας Κονιόρδου


  Θερινό σεμινάριο αρχαίου δράματος θα πραγματοποιήσει η ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγήτρια Λυδία Κονιόρδου σε συνεργασία με το θέατρο «Αλώνι» από τις 20 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου, στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου. Το θέμα του σεμιναρίου θα είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ υποστηρίζεται από το Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να κάνουν σωματική και φωνητική εξάσκηση στο αρχαίο δράμα και να παρακολουθήσουν ομιλία του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ.


Απόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (ενώ σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με παράλληλες σπουδές στη μουσική και στη Γερμανική Γλώσσα) η Λυδία Κονιόρδου για 12 χρόνια υπηρέτησε την πολιτιστική αποκέντρωση και το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης, δασκάλα, διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ.

Έχει συνεργαστεί με πολλά θέατρα ρεπερτορίου. Διδάσκει από το 1985 νέους ηθοποιούς και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Από το 1995 κατέχει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος 'ΔΕΣΜΟΙ'.

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947 και σπούδασε επιστήμη του Θεάτρου (Θεατρολογία) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ο Πούχνερ δίδαξε επί 12  χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το 2001 παρασημοφορήθηκε για τις επιστημονικές του επιδόσεις με τον «Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη».

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10 Ιουνίου. Είναι απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού και πρόσφατης απλής φωτογραφία
Πληροφορίες: Κέντρο Αρχαίου Δράματος (ancdrama@gmail.com), στην σελίδα
www.ancientgreekdrama.gr και στο Θέατρο Αλώνι (Theatroaloni95@gmail.com)

No comments: