Wednesday, April 8, 2015

ΕΡΡΙΚΟΣ ΛΙΤΣΗΣ: «Ο έρωτας είναι το μόνο αντίδοτο στην κόλαση»

Ενας διπλωμάτης καριέρας, μια λαμπερή τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων και ένας βραβευμένος φωτορεπόρτερ συναντώνται σε έναν τόπο αφιλόξενο, εφιαλτικό.

Ερρίκος Λίτσης, Κώστας Καζανάς και Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στην παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Γ. Γιανναράκος

Ενας διπλωμάτης καριέρας, μια λαμπερή τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων και ένας βραβευμένος φωτορεπόρτερ συναντώνται σε έναν τόπο αφιλόξενο, εφιαλτικό. Θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ορατές και λιγότερο ορατές μορφές βίας που μας συγκροτούν ως ατομικά και συλλογικά υποκείμενα. Κουβαλούν μαζί τους πάθη, μυστικά και ενοχές, που τους ενώνουν και τους χωρίζουν, που θα τους οδηγήσουν σε σύγκρουση μέχρι θανάτου ή έρωτα.

Οι ήρωες του έργου του Γιάννη Παπάζογλου, «Ταξίδι στην έρημο», ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου «Radar», ενός καινούργιου χώρου στη θεατρική πραγματικότητα της Αθήνας, στην αρχή της Βουλιαγμένης, δημιούργημα της Αναστασίας Παπαστάθη και του Πάνου Φορτούνα. Ο Κώστας Καζανάς, ο Ερρίκος Λίτσης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στην παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Γιανναράκος.

Πρόκειται για ένα έργο με «θέμα σύγχρονο, με ζωντανό διάλογο, με αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, ατμόσφαιρα και κινηματογραφική δομή, με αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, με προεκτάσεις πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές» λέει ο σκηνοθέτης.
«Με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις κινούνται οι ήρωες του έργου, μια λαμπερή τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων, ο σύζυγός της, φωτορεπόρτερ που συνήθως κινείται σε εμπόλεμες ζώνες, και ένας αινιγματικός υπάλληλος της πρεσβείας που μοιάζει να κινεί περίεργα νήματα».
Η ηρωίδα, η Κλαίρη, φθάνει στη Μαχάμπ, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος. «Καλείται να αναγνωρίσει ένα πτώμα, το οποίο πιθανόν να ανήκει στον Αλκη, τον αγνοούμενο άντρα της. Εκεί θα έρθει σε επαφή με τον Μιχαήλ, έναν αινιγματικό υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας, που θα την οδηγήσει σε ένα ταξίδι στην έρημο. Τι είναι η έρημος για τους ήρωες του έργου; Ο Αλκης είναι ζωντανός ή νεκρός; Τι ρόλο παίζει ο Μιχαήλ; Πώς θα εξελιχτεί η ζωή της Κλαίρης; Σασπένς, ατμόσφαιρα και εκπλήξεις μέχρι το τέλος. Η εξέλιξη της πλοκής θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή και των τριών».

Τον Ερρίκο Λίτση τον γνωρίσαμε μέσα από το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη. Μην αφήνοντας τη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογράφο (συμμετέχει στον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και στο «Αγάπη, αγάπη, αγάπη» του Κώστα Ζάππα), «απολαμβάνει» τη θεατρική του παρουσία, στην προκειμένη περίπτωση, να ερμηνεύει τον Μιχαήλ, τον αινιγματικό διπλωμάτη, στο «Ταξίδι στην έρημο».

«Διπλωμάτης καριέρας, ο Μιχαήλ, είναι ένας σκληρός και ταυτόχρονα συντετριμμένος άνθρωπος. Εχει εγκαταλειφθεί από τη γυναίκα του, έχει απομείνει μόνος σε μια εμπόλεμη περιοχή, όπου ο θάνατος παραμονεύει καθημερινά» εξηγεί ο Ερ. Λίτσης.

«Ως μόνο αντίδοτο στην κόλαση που τον περιβάλλει βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της Κλαίρης, μιας λαμπερής τηλεπαρουσιάστριας. Με πρόσχημα την εξαφάνιση του φωτορεπόρτερ συζύγου της Αλκη την προσκαλεί κοντά του, υφαίνοντας σταδιακά γύρω της έναν ιστό που μοιάζει με ερωτικό παιχνίδι, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, το να μπλεχτείς σ' έναν ιστό αράχνης, οδηγεί πιθανότατα και στον θάνατο».

Στο φουαγιέ του «Radar» φιλοξενείται η εικαστική εγκατάσταση της Ειρήνης Παγώνη με τίτλο «Πριν στεγνώσουν τα ρούχα», βασισμένη στις φωτογραφίες του σημαντικού φωτορεπόρτερ Σπύρου Τσακίρη. Ο τελευταίος παραχώρησε υλικό από τις φωτογραφήσεις που έχει κάνει σε εμπόλεμες ζώνες «βοηθώντας πολύ στο να γίνει το ?Ταξίδι στην Ερημο? ακόμη πιο ουσιαστικό», σύμφωνα με τον Γιώργο Γιανναράκο.

Η σκηνική εγκατάσταση είναι του Ιβάν Παπαδόπουλου, τα κοστούμια της Μαρίλης Ζαρκάδα και η μουσική του Κώστα Μαντζώρου. Επιμέλεια κίνησης: Δήμος Αμπράζης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζανάς, Ερρίκος Λίτσης και Νάνα Παπαδάκη.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 08/04/2015

No comments: