Wednesday, April 8, 2015

«Μέσα από το σκοτάδι περάσαμε από την έρευνα στη δημιουργία»

Η Ιωάννα Παγιατάκη και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς στο «Zyklon ή το πεπρωμένο» που ανεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο θέατρο «Αλκμήνη».

«Δεν θέλω να σκεφτώ άλλο, θέλω μόνο να ακούσω», λέει η ηρωίδα του «Zyklon ή το πεπρωμένο» του νέου έργου του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα (15/4) στο θέατρο Αλκμήνη. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το έργο του «Μένγκελε» ο συγγραφέας επιστρέφει για να μιλήσει σχετικά με το αέριο Zyklon B, το μέσο θανάτωσης των κρατουμένων του Αουσβιτς. Ο ίδιος ο Τριαρίδης αφιερώνει το κείμενό του στη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος και στην «ανυπόφορη ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων».


Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο θέατρο Black Box στη Θεσσαλονίκη όπου πήγε πολύ καλά. Στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη θα ανέβει έως τις 3 Μαΐου. Ηταν η επιμονή του Θανάση Τριαρίδη να δει επί σκηνής αυτό που έγραψε που οδήγησε στη δημιουργία της παράστασης, η θετική διάθεση του παραγωγού Θωμά Χαρέλα όπως και «η απόγνωση των ηθοποιών να εκφράσουν αυτό το ξεχωριστό έργο», τονίζει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και προσθέτει πως «το Ζyklon είναι ένα έργο που μιλάει για τον άνθρωπο και τον αγώνα που καταβάλλει προκειμένου να παραμείνει αναλλοίωτο μέσα του αυτό το στοιχείο που τον καθιστά άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα, μιλάει για το ότι δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε. Η άγνοια είναι η μεγαλύτερη ασθένεια της εποχής μας».

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Ιωάννα Παγιατάκη και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς. Η σκηνογραφία είναι της Σοφίας Παπαδοπούλου, η μουσική του Μάνου Μυλωνάκη.
​​Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ. 210-34.28.650. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.15 μ.μ. Από 15/4 έως 3/5.
ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2015

No comments: