Tuesday, April 7, 2015

Τρεις θίασοι Βρετανών περφόρμερ για την αμερικανική ποπ κουλτούρα

Oι Action Hero από το Μπρίστολ θα παρουσιάσουν την περφόρμανς «Hoke’s Bluff» στο φεστιβάλ «Αmericana», στις 25 και 26 Απριλίου, στο Bios.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 07/04/2015

Tρεις πρωτοπόρες καλλιτεχνικές ομάδες είναι προσκεκλημένες στο φεστιβάλ περφόρμανς και live art, που διοργανώνει, από τις 23 ώς τις 26 Απριλίου, το Bios υπό τον... παραπλανητικό τίτλο «Americana», αφού οι συμμετέχοντες προέρχονται από τη Βρετανία. Ωστόσο, κοινό σημείο αναφοράς και για τους τρεις θιάσους αποτελεί η εικονογραφία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, όπως διαμορφώνεται –και εξάγεται– από τα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη διαφήμιση.

Στη διαδραστική παράσταση του διδύμου, Action Hero, των Gemma Paintin και James Stenhouse από το Μπρίστολ, δύο Αμερικανοί έφηβοι πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία γεμάτη κλισέ και φθηνό συναισθηματισμό, με φόντο τα αποδυτήρια ενός λυκείου λίγο πριν από την αναμενόμενη ήττα της ομάδας χόκεϊ/μπάσκετ/μπέιζμπολ. Το «Hoke’s Bluff» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 στο Fringe Festival του Εδιμβούργου, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Βρετανικού Συμβουλίου στα καλύτερα έργα του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου.
Τρεις εκκεντρικοί διαγωνιζόμενοι κάνουν τα πάντα για να πάρουν το κοινό με το μέρος τους στους τηλεοπτικούς αγώνες χορού του «Gym party», που θα παρουσιάσουν στη σκηνή του Bios οι Made in China.
Αποφασισμένοι να κερδίσουν με κάθε μέσο, αρχίζουν να θέτουν στους θεατές ερωτήσεις σχετικά με τη δική τους επιθυμία να στεφθούν νικητές, ζητώντας τους να τους κρίνουν χωρίς ενδοιασμούς, ενώ οι τιμωρίες για τους χαμένους γίνονται όλο και πιο βίαιες.
Μια ρεαλιστική σόλο περφόμανς, βασισμένη στην ιστορία του Αμερικανού κατά συρροή δολοφόνου, βιαστή και νεκρόφιλου Ted Βundy, έχει ετοιμάσει ο Greg Wohead, συγγραφέας και περφόρμερ με καταγωγή από το Τέξας και έδρα το Λονδίνο, που το 2014 ήταν υποψήφιος για το Total Theatre Award. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων, ο διαβόητος εγκληματίας διέπραξε τουλάχιστον 30 φόνους, αξιοποιώντας τη φυσική του γοητεία και ευγένεια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων του. Αφορμή για τη δημιουργία του «The Ted Bundy Project» ήταν η ομολογία του Bundy, την οποία ο Wohead βρήκε νοσηρά σαγηνευτική.
Το «Αmericana» διοργανώνεται σε συνεργασία με το caravan Showcase του Μπράιτον και το Βρετανικό Συμβούλιο. Παραστάσεις από την Πέμπτη 23 έως την Κυριακή 26 Απριλίου, στο Bios. Προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr, τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Iανός, Reload και τηλεφωνικά στο 11876.




No comments: