Sunday, April 5, 2015

«Γλάρος» σύμβολο ελευθερίας

To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Αντον Τσέχοφ «Ο Γλάρος», σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου που σκηνοθέτησε τον Γλάρο το Μάρτη του 1985. Και κάθε Σάββατο θα παρουσιάζεται με ρωσικούς υπέρτιτλους.


118 χρόνια μετά την απόλυτα αποτυχημένη πρεμιέρα του, ο Γλάρος συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ισως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές.

«Ο Γλάρος» -σημειώνει ο Γιάννης Βούρος- «που αποτελεί ένα έργο σταθμό για το σύγχρονο θέατρο και που έφερε έναν επαναστάτη της λογοτεχνίας στο παγκόσμιο θεατρικό προσκήνιο, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Τσέχοφ στο έργο αντανακλάται όλη η φιλοσοφία του, όλη η πορεία ζωής που διάνυσε, η χαρά της άνοιξης και η συνεχής κατάρρευση των ελπίδων κι όμως, μαζί με όλα αυτά, δεν λείπει η ακλόνητη πίστη του σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ήρωές του, όπως οι γλάροι, δυνατοί αλλά και ευάλωτοι, πετάνε πάνω από τη λίμνη, ως σύμβολα της ελευθερίας και της νίκης του ανθρώπινου πνεύματος πάνω σε όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής».

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική - Μουσική επιμέλεια: Νικήτας Νικηφόρου. Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος. Παίζουν: Δημήτρης Μορφακίδης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιάννης Πανώριος, Κοραλία Καράντη, Αννα Ευθυμίου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Κώστας Σαντάς, Τάσος Πανταζής, Γιάννης Βούρος, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Χρύσανθος Καγιάς, Χριστίνα Ζαχαροπούλου.

No comments: