Tuesday, April 7, 2015

Παράσταση για την ειρήνη και τη δημοκρατία

O ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας στο «Ζ» και στο Στρασβούργο.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 07/04/2015
Είχε παρουσιαστεί στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου, πριν από περίπου τρία χρόνια. Επρόκειτο για μια πολύ επιτυχημένη μεταφορά του κλασικού, πλέον, μυθιστορήματος του Βασίλη Βασιλικού «Ζ», που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά. Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, τη σκηνοθεσία υπέγραφε η Εφη Θεοδώρου.

Αυτή την εβδομάδα, από τις 8 ώς τις 14 Απριλίου, η παράσταση με τους ίδιους συντελεστές κι εκείνο το μεγάλο τραπέζι, όπου ήταν το κύριο σκηνικό όλης της δράσης της παράστασης, μεταφέρεται στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου (Theatre National de Strasbourg, TNS). Στην παράσταση θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί: Θανάσης Δήμου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Αρης Μπαλής, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Σκουλά, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος. Από την αρχική διανομή έχουν αντικατασταθεί ο Χάρης Φραγκούλης –από τον Αρη Μπαλή– και η Μαρία Κεχαγιόγλου –από τη Μαρία Σκουλά–, αφού οι δύο ηθοποιοί της αρχικής διανομής είχαν ήδη υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού καταγράφει τα γεγονότα της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963, στη Θεσσαλονίκη και ταυτοχρόνως αποτυπώνει μια σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας. Η Εφη Θεοδώρου θεωρεί ότι «καθώς τα μαύρα σύννεφα του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας εξαπλώνονται πάνω από την Ευρώπη και τα φαινόμενα που θεωρούσαμε θαμμένα για πάντα επανεμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη ισχύ, σπέρνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο, η παρουσίαση του “Ζ” στο κέντρο της Ευρώπης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ερχεται να θυμίσει πως η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένες». Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τη μουσική ο Νίκος Πλάτανος, την κίνηση ο Ερμής Μαλκότσης, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

No comments: