Friday, April 24, 2015

Kινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ



Με συνέντευξη Tύπου και συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο, ολοκληρώθηκε χτες στις 4 το απόγευμα η 24ωρη συμβολική κατάληψη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται αλλά και την επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό του έργο. Τις επόμενες μέρες, μέχρι και την Κυριακή, οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους με στάσεις εργασίας. Θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους ανάλογα με τη στάση του υπουργού Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Γενάρη και, όπως κατήγγειλαν, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, κατήγγειλαν την οικονομική θηλιά που έχει μπει στο ΚΘΒΕ, κυρίως εξαιτίας της περικοπής της χρηματοδότησης κατά 40% και της καθυστερημένης καταβολής της αλλά και λόγω οφειλών που δεν του αποδίδονται και χρεών που του έχουν φορτωθεί χωρίς να ευθύνεται.

Απαίτησαν από τον υπουργό να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ, ώστε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει το καλλιτεχνικό του έργο. Επίσης, διαμήνυσαν ότι θα τους βρει ενάντια κάθε σκέψη για περικοπή των σκηνών του, καθώς αυτό θα οδηγήσει ουσιαστικά σε κλείσιμο του ΚΘΒΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Χτες, διέρρευσε ένα ανεπίσημο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την εκταμίευση περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 460.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ για να μπορέσει το ΚΘΒΕ να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές του προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από το ποσό που θα περισσέψει, αν τελικά καταβληθεί, θα καλυφθεί μέρος μόνο των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους, ενώ δε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΘΒΕ.

Θυμίζουμε ότι δύο παραστάσεις που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιασθούν φέτος («Βόϊτσεκ» και «Κάτω Παρθενώνας»), λόγω της οικονομικής ασφυξίας, μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά.

No comments: