Thursday, April 23, 2015

Ο Στάθης Λιβαθινός νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός θα είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μετά από απόφαση του υπουργού ΥΠΠΑΙΘ Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. Ο Λιβαθινός θα διαδεχθεί τον Σωτήρη Χατζάκη, έπειτα από την πρόωρη παύση του τελευταίου, ο οποίος αποχώρησε από την θέση εξαιτίας κάποιων παραλήψεων. Oπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο ο Χατζάκης δεν είχε αναρτήσει στη “Διαύγεια” τις συμβάσεις του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού. Κατηγορήθηκε δε για "έλλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας" με την αρχή που είχε αναλάβει την εποπτεία του.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως ηθοποιός µε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη την περίοδο 1981-1983, ενώ από το 1984 έως το 1990 σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Για τη διπλωματική παράστασή του «Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν στο Θέατρο Μαγιακόφσκι» (1990) βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας.

Ως ηθοποιός έπαιξε την περίοδο 1991-1997 στα θέατρα Αµόρε, Εξαρχείων και Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί µε το Βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, καθώς και με το Βραβείο Φώτος Πολίτης για τις σκηνοθετικές δουλειές του (2001-2003). Έχει διδάξει σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999) και υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Μεταξύ 2001 και 2007 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

No comments: