Wednesday, April 22, 2015

Αυλαία Χατζάκη στο Εθνικό. ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

  • Με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή και νέο ΔΣ θα συνεχίσει την πορεία του το Εθνικό Θέατρο.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ανακλήθηκε ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ανακλήθηκε ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, που υπεγράφη προχθές και δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264, ανακαλείται ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε κι είχε ως αποτέλεσμα τη διαπίστωση τεσσάρων παραβάσεων του ιδρυτικού νόμου που διέπει τον οργανισμό: Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη «Διαύγεια» των συμβάσεων έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού.
Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως. Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους. Κι έλλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα Αρχή. Με άλλη απόφαση ανακαλείται η απόφαση διορισμού του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ με ξεχωριστή απόφαση ο Γιάννης Μετζικώφ κηρύσσεται έκπτωτος από τη θέση του μέλους του ΔΣ.
  • Ελεγχος
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟ ενημερώνει πως σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η διάδοχη κατάσταση. «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Εθνικό Θέατρο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. «Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θεωρεί ότι ο έλεγχος στους εποπτευόμενους οργανισμούς πρέπει και θα είναι τακτικός και όχι περιστασιακός. Καλεί, εξάλλου, όλους τους εποπτευόμενους φορείς να τηρούν τους κανόνες διαφάνειας και τους υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή τους να αναρτούν στη ''Διαύγεια'' τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος». Και «σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία για αλλαγή και βελτίωση του νόμου που διέπει το Εθνικό Θέατρο, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν τον αριθμό ανάθεσης κατ' έτος συμβάσεων στα μέλη και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».

Με μια σκωπτική ανακοίνωση, «εναρμονισμένη» με την ημέρα και τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου απάντησε ο Σωτήρης Χατζάκης στο ΥΠΠΟ. «Με απόφασιν του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού επαύθην από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σήμερον, 21ην Απριλίου 2015. Ανευ Διαγγέλματος. Ζήτω ο Αναπληρωτής Υπουργός. Ζήτω το Εθνος» γράφει, εξακολουθώντας να υποστηρίζει ότι βρίσκεται υπό το καθεστώς πολιτικής «δίωξης». «Διατελών εις τον γύψον, αναμένω οδηγίας για πιθανήν μετάβασίν μου εις την πολιτιστική Μακρόνησον, όπως κατά το παρελθόν, εις την πραγματικήν, είχε σταλεί ο πατήρ μου».

Το ΔΣ, μετά την ανάκληση της θητείας του, απέστειλε, χθες, επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε, όπως ο νόμος ορίζει, σε έλεγχο για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στο Εθνικό Θέατρο. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΘ, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, ανέστειλε την προγραμματισμένη για σήμερα στάση εργασίας. Τι μέλλει γενέσθαι τώρα στο Εθνικό; Οι εξελίξεις τρέχουν και σύντομα θα έχουμε νεότερα, αφού ήδη ακούγονται ονόματα για τη διάδοχη κατάσταση. Ανάμεσά τους και αυτά των Στάθη Λιβαθινού και Γιώργου Κιμούλη... Προχθές το απόγευμα πάντως, ο Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε με μέιλ το ρεπερτόριο της σεζόν 2015-2016, τότε που -κατά τα φαινόμενα- είχε ήδη υπογραφεί η απόφαση για την ανάκληση του διορισμού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 15νθήμερο του Πάσχα, πίεσε σκηνοθέτες να υπογράψουν συμβάσεις για τη σεζόν 2015-2016.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στις παραγωγές «Πιαφ», «Ο λάκκος της αμαρτίας» και στις πρόβες των «Τρωάδων» διακινήθηκε κείμενο στήριξης προς τον Σωτήρη Χατζάκη, το οποίο ζητήθηκε να υπογραφεί από τους εργαζόμενους ηθοποιούς - ενέργεια που καταδίκασε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Τέλος, ο Σωτήρης Χατζάκης είχε ζητήσει για χθες έκτακτο ΔΣ, το οποίο και πραγματοποιήθηκε.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 22/04/2015

No comments: