Wednesday, April 22, 2015

Με την περιέργεια ενός παιδιού

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
Κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ. και Κυριακές, στις 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται ο «Ταρτούφος» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου. 
«Αν όχι τώρα, πότε;» αναρωτιέται ο νεαρός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος, και η αισιοδοξία του αφοπλίζει. Με μια τέτοια θετική διάθεση προετοιμάστηκε μια από τις πιο δροσερές παραστάσεις της σεζόν, ο «Ταρτούφος» του Μολιέρου, από την ομάδα This Famous Tiny Circus theater group, που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Είναι μεγάλη τύχη να βρεις τον κατάλληλο χρόνο, τόπο και τρόπο, αλλά και τους ανθρώπους που θα επιλέξουν να φτιάξουν μια συνθήκη μέσα στην οποία θα ζουν και θα δημιουργούν ομαδικά» λέει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου (σε συνεργασία με τον Ανδρέα Στάικο και την Ελένη Στεργίου). «Είναι μια μεγάλη ευθύνη», συνεχίζει, «απαιτεί εμπλοκή στα πράγματα, που σημαίνει δράση. Σε υποχρεώνει να κάνεις μια συνειδητή επιλογή. Οταν, όμως, συμβαίνει, το όφελος είναι συναρπαστικά μεγάλο και δεν περιορίζεται στο επίπεδο της ίδιας της δουλειάς και του αποτελέσματος. Το “δωρίζειν” έχει την ιδιότητα να επιστρέφει πολλαπλάσιο και να ωφελεί άμεσα τον συναισθηματικό μας κόσμο».
Ο «Ταρτούφος», ο «Δον Ζουάν», ο «Μισάνθρωπος» έχουν κοινό προσανατολισμό, μου εξηγεί ο σκηνοθέτης για τρία έργα που πραγματεύονται το θέμα της κοινωνικής υποκρισίας. Ο Μολιέρος έγραφε κωμωδίες ηθών, στοχεύοντας να «διορθώσει τους ανθρώπους διασκεδάζοντάς τους», όπως ανέφερε ο ίδιος σε επιστολή του στον Βασιλιά Ηλιο, Λουδοβίκο 14ο.
Μέσα στην πάνινη κοιλιά ενός περιπλανώμενου θιάσου με τελετάρχη το πνεύμα του Μολιέρου, οκτώ σύγχρονοι γελωτοποιοί συναντιούνται επί σκηνής με το έργο του Ταρτούφου και το αναπαριστούν συνθέτοντάς το κομμάτι-κομμάτι κι εξερευνώντας την ουσία του, τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων του με την περιέργεια ενός παιδιού που θέλει να παίξει. Αυτό είναι, εν ολίγοις, το σενάριο της παράστασης που παρουσιάζεται κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 31 Μαΐου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Κασαβέτης, την επιμέλεια της κίνησης η Χρυσηίς Λιατζιβίρη. Παίζουν οι Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Βασίλης Ψυλλός, Δέσποινα Φούντα, Ράνια Φουρλάνου, Χριστίνα Μαριάνου, Μάριος Ράμμος και Βασίλης Λιάκος. «Δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ευγνώμων απέναντι σε όλους όσοι πρόσφεραν σε αυτήν τη δουλειά» τονίζει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, αφού, όπως προσθέτει, «με αυταπάρνηση κατέθεσαν όλοι από το υστέρημά τους, και ακόμη παραπάνω κάποιες φορές, για να φτιάξουμε μια παράσταση με ενότητα και συνέχεια. Δεν ήταν μια ήσυχη ή αναίμακτη πορεία. Αλλά ήταν πολύ αποκαλυπτική, καθώς μας έκανε να νιώσουμε βαθιά στο πετσί μας πως όντως η σχέση σου με τα πράγματα είναι ο κόπος που έκανες γι’ αυτά».

No comments: