Thursday, April 23, 2015

Στο ΣτΕ ο Χατζάκης για την ανάκληση του διορισμού του

Στο ΣτΕ ο Χατζάκης για την ανάκληση του διορισμού του
Ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης παρακολουθεί την συνέντευξη του συνηγόρου του Αντώνη Βγότζα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Mε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας «απάντησε» ο Σωτήρης Χατζάκης, μέσω του δικηγόρου του, Αντώνη Βγόντζα στην απόφαση ανάκλησης του διορισμού του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/4) στο γραφείο της οδού Μασσαλίας, βασικός ομιλητής ήταν ο ίδιος ο νομικός, ενώ ο σκηνοθέτης και πρώην, πλέον, επικεφαλής του Εθνικού, φανερά καταβεβλημένος από τις εξελίξεις, έκανε ορισμένες παρεμβάσεις.

Η προσφυγή για τη νομιμότητα ή μη της ανάκλησης αναμένεται να κριθεί προσωρινά εντός διμήνου και τελεσίδικα εντός διετίας. Παράλληλα ο δικηγόρος του Σωτήρη  Χατζάκη θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την ηθική και και οικονομική ικανοποίηση του πελάτη του.

Ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να δημοσιευθούν οι συμβάσεις των καλλιτεχνών στη Διαύγεια, προσθέτοντας ότι παρόμοιο αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός είχε πολλά στοιχεία μέσα από το Εθνικό, από κάποιους που παραβίαζαν τη νομιμότητα».

Ειδικότερα στις περιπτώσεις για τις, καθ΄υπέρβαση του νόμου, συμβάσεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή και του σκηνογράφου, μέλους του Δ.Σ. Γιάννη Μετζικώφ, εξήγησε ότι όλα έγιναν νομότυπα.

«Ο κύριος υπουργός έχει υπερβεί τα καθήκοντα του», τόνισε ο Αντώνης Βγόντζας και επεσήμανε ότι δημιούργησε τις «συνθήκες ηθικού στιγματισμού για τον Σωτήρη Χατζάκη και στόχος μας είναι να τον αποκρούσουμε» και κατέληξε: «Κάνει ζημιά στον πολιτισμό και στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής είπε ότι «αν ο υπουργός μου είχε ζητήσει την παρέμβαση  κόσμια, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αντ΄αυτού προπηλακίστηκα... Αλήθεια οικονομικούς ελέγχους έχει κάνει αλλού», αναρωτήθηκε. «Δημοσιοποίησα τον προγραμματισμό του 2015-1026 γιατί είχα ηθική υποχρέωση απέναντι στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνομιλούσα όλον αυτόν τον καιρό...»

Τέλος ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού: «Στις 17 Απριλίου 2015 στα ταμεία ήταν 2.3 εκατομμύρια ευρώ», για να προσθέσει ο Σωτήρης Χατζάκης, ότι «από τον Χουβαρδά παρέλαβα 18.8 εκ. ευρώ».

No comments: