Wednesday, April 22, 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Πρόωρη λύση» της θητείας του διευθυντή και του ΔΣ


Αυτό αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού
Mε δύο υπουργικές αποφάσεις, που υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν χτες 21 Απρίλη σε ΦΕΚ, παίχθηκε η τελευταία πράξη της διαμάχης μεταξύ του Ν. Ξυδάκη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σ. Χατζάκη. Χτες, υπήρξε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία, «λύεται πρόωρα η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη καθώς και του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε, όπως ο νόμος ορίζει, σε έλεγχο για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στο Εθνικό Θέατρο. Ο έλεγχος που διενεργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη διαπίστωση τεσσάρων παραβάσεων του ιδρυτικού νόμου που διέπει τον οργανισμό. 1ον. Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη "Διαύγεια" των συμβάσεων έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού. 2ον. Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του καλλιτεχνικού διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως. 3ον. Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους. 4ον. Ελλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα Αρχή.

Επιπλέον, ο ανακαλούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής συνήψε με το Εθνικό Θέατρο κατά τη διάρκεια του έτους 2014, καθ' υπέρβαση του νόμου που θέτει ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τις δύο συμβάσεις ετησίως, και τρίτη σύμβαση, γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση του νόμου. Ομοίως, και έτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου υπερέβη το μέγιστο, για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρεπόμενο όριο των δύο συμβάσεων, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, συνάπτοντας για το έτος 2015 και τρίτη σύμβαση, κατά παράβαση του νόμου. Περαιτέρω, ο ανακαλούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής επέδειξε συστηματική άρνηση συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού ως την κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή του Εθνικού Θεάτρου, δημιουργώντας συνθήκες κρίσης για τον οργανισμό».

Η πρόωρη λύση της σύμβασης στηρίζεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στον ίδιο το νόμο που διέπει τις κρατικές σκηνές και ορίζει ότι «τα Θέατρα υποβάλλουν στον υπουργό Πολιτισμού, οποτεδήποτε τους ζητηθεί, κάθε στοιχείο προς ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση των σκοπών τους».

Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Εθνικό Θέατρο. Σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία για αλλαγή και βελτίωση του νόμου που διέπει το Εθνικό Θέατρο, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν τον αριθμό ανάθεσης κατ' έτος συμβάσεων στα μέλη και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
[Ριζοσπαστησ, 22/4/2015]

No comments: