Wednesday, April 22, 2015

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του από το ΥΠΠΟ. Αν και στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο αν. υπουργός Πολιτισμού είπε ότι έχει υπογράψει να λάβει το ΚΘΒΕ πάνω από το 50% του προϋπολογισμού, το Θέατρο έχει λάβει μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία 560.000 έχουν πάει στα ασφαλιστικά ταμεία, σε άλλα χρέη υπέρ τρίτων και τα υπόλοιπα για κάποιους από τους πολλούς οφειλόμενους μισθούς των εργαζομένων. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι, όπως φαίνεται, και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με στάσεις εργασίας και συμβολική κατάληψη του Θεάτρου. Οπως έχει ανακοινώσει το ΚΘΒΕ, δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στις σκηνές του ΚΘΒΕ, λόγω στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από σήμερα έως και την Κυριακή 26 Απρίλη.
Στάσεις εργασίας, επίσης, θα πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού, σήμερα και αύριο. Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2315 200200.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ν. 2273/1994, «οι πόροι των (Κρατικών) Θεάτρων είναι η ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, με σχετική πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα εξασφαλίζεται διαρκώς ο ανά τριετία (3ετία) τουλάχιστον προγραμματισμός των δραστηριοτήτων των Θεάτρων».
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι εξηγούν: «Η σημαντική ιστορία και η καθοριστική συνεισφορά του ΚΘΒΕ στον Πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία ολόκληρης της Β. Ελλάδας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Υπό αμφισβήτηση τίθεται καθημερινά η επιβίωσή του. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δοκιμάσαμε επανειλημμένα τα όρια της αντοχής μας, μένοντας απλήρωτοι και δουλεύοντας με ταπεινωτικές συνθήκες. Η επιβάρυνση του Οργανισμού με χρέη που δεν του αναλογούν, επιστροφές χρημάτων που δεν πραγματοποιούνται και την κρατική επιχορήγηση να έχει περικοπεί κατά 40%, διαμορφώνει μια πραγματικότητα απαξίωσης και ανασφάλειας για το αύριο του Οργανισμού. Οι διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, για άλλη μια φορά, έμειναν στα λόγια». Και το κείμενο καταλήγει: «Διεκδικούμε τα αυτονόητα».
[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/4/2015]

No comments: