Friday, April 24, 2015

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΘΒΕ: «Κανόνι χιλιάδων ευρώ από το Μεγάλο Τσίρκο του Χατζάκη»

«Κανόνι» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Κ.Θ.Β.Ε. άφησε η συνεργασία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη με το ΑΚΡΟΠΟΛ, το καλοκαίρι του 2012 για τις παραστάσεις του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Μεγαλύτερο είναι τελικά το «φέσι» των 250.000-300.000 ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ ο επιχειρηματίας Φάνης Κιρκινέζος έχει κηρύξει πτώχευση και το ιστορικό θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, που λειτουργούσε από το 1934, σφραγίστηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω οφειλών του Φ. Κιρκινέζου προς τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε., οι οποίοι συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Στην παρέμβασή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Βούρος, ανέφερε ότι «αυτά που έρχονται από το παρελθόν αποτελούν τη θηλιά του Κ.Θ.Β.Ε.», ενώ ειδικά για το ΑΚΡΟΠΟΛ είπε ότι εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία εκκαθάρισης και σημείωσε με νόημα «τι να πάρουμε, ο επιχειρηματίας έχει κηρύξει πτώχευση».

  • Στάσεις εργασίας
Οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι στο Κ.Θ.Β.Ε. βρίσκονται σε στάσεις εργασίας από τις 27 Μαρτίου και θα αποφασίσουν την Κυριακή πώς θα προχωρήσουν.
Χθες μέλη της αντιπροσωπευτικής επιτροπής έλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος τους έκανε γνωστό πως θα εκταμιευτούν άμεσα 1 εκατ. ευρώ, από το ποσό αυτό όμως οι 460.000 ευρώ θα πάνε στο ΙΚΑ -το χρέος στο ΙΚΑ φτάνει στα 2 εκατ. ευρώ- και τα υπόλοιπα φτάνουν για να καλύψουν τη μισθοδοσία περίπου δύο μηνών για 400 εργαζόμενους-αορίστου χρόνου και συμβασιούχους.
Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε ότι λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων αναβάλλονται για την επόμενη θεατρική χρονιά δύο προγραμματισμένες για φέτος παραγωγές. Πρόκειται για το έργο του Γκεόργκ Μπίχνερ «Βόιτσεκ» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και «Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

No comments: