Wednesday, April 22, 2015

«Ηρωες» μέσω... μέιλ. ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2015 - 2016

«Ηρωες για μεγάλες αποφάσεις» είναι ο γενικός τίτλος που επέλεξε για το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου τη σεζόν 2015-2016 ο Σωτήρης Χατζάκης. Δίχως συνέντευξη Τύπου (όπως συνηθίζεται) αλλά με ένα δελτίο Τύπου και μέσω... μέιλ έγινε, βιαστικά, η ανακοίνωση του προγράμματος και ενώ σοβεί η κρίση στη σχέση του καλλιτεχνικού διευθυντή με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει τον «Θάνατο του εμποράκου», ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα εμφανιστεί στον «Ριχάρδο Γ'»
Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει τον «Θάνατο του εμποράκου», ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα εμφανιστεί στον «Ριχάρδο Γ'»

Δύο επαναλήψεις των φετινών εμπορικών παραγωγών («Πιαφ» και «Φιλουμένα») θα ανοίξουν την Κεντρική Σκηνή και το Θέατρο Ρεξ-Μαρίκα Κοτοπούλη. Στις νέες παραγωγές τώρα, στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστούν ο «Ριχάρδος ο Γ'» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με τους Δ. Λιγνάδη, Κ. Καραμπέτη, Π. Μουστάκη, Θ. Μπαζάκα, Αγγ. Παπαδημητρίου, Ν. Ψαρρά κ.ά. Και «Ο Θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ γιορτάζει το Εθνικό Θέατρο με αφιέρωμα σε δύο από τα σημαντικότερα έργα του, στο Θέατρο Ρεξ-Ισόγειο: «Γαλιλαίος» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Και «Μάνα Κουράγιο» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η Λυδία Κονιόρδου σέρνει το κάρο της Αννα Φίρλιγκ διασχίζοντας μέσα στον χρόνο μια διαλυμένη χώρα σε περίοδο πολέμου.
Την «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι θα σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ρόλο της Καρένινα και τους Μ. Μουμούρη, Ορ. Αυγουστίδη κ.ά. στο θέατρο «Ρεξ-Μαρίκα Κατοπούλη». Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα παρουσιαστεί το «Καγκουρό» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Δ. Μυλωνά.
  • «Εγκλημα και τιμωρία»
Επίσης το «Εγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στην ξεχωριστή μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - ξεχωριστός συγχρωτισμός δύο ιερών προσώπων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγωργίου, με τον ίδιο και τη Λήδα Πρωτοψάλτη στους κεντρικούς ρόλους.
Το «Paradise» του Τένεσι Ουίλιαμς έχει προγραμματιστεί για το Μικρό Ρεξ, Σκηνή «Κατίνα Παξινού», σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου. Στον ίδιο χώρο θα δούμε τα: «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ με τη συνεργασία της Βίβιαν Νίλσεν σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και «Κάρμεν Διαταραχή» του Simon Stephens σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Στην Εφηβική Σκηνή θα ανέβει το «Μικροί και Μεγάλοι» των Θανάση Παπαγεωργίου - Μιρέλας Παπαοικονόμου και στην Παιδική Σκηνή «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Την άνοιξη του 2016 θα λάβουν χώρα οι «Εαρινοί ψίθυροι» με μονόπρακτα και αδημοσίευτα κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Βαγγέλη Χρόνη, Γεράσιμου Θεοδόση. Τέλος, συνεχίζονται οι κοινωνικές δράσεις και σχεδιάζεται η παρουσίαση της παράστασης από την «Ανοιχτή Πλατφόρμα».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 21/04/2015



ΣΙΝΕΜΑ

Αναζήτηση ταινίας

No comments: